Прекинута прва ванредна сједница Скупштине општине Соколац (ВИДЕО)

Избор одборника за Скупштину Града одгођен за 24. фебруар

Фото: Б.Марковић

Прва ванредна сједница Скупштине Општине Соколац прекинута је на самом почетку, иако је једина тачка дневног реда била Провођење посредних избора за избор одборника у Скупштину града Источно Сарајево.

На инсистирање одборника већинске коалиције окупљене око СНСД-а, сједница је одгођена за 24. фебруар, за када је планирано ново засиједање.

Спорно питање односи се на мандат одборника СДС-а у садашњем сазиву Скупштине општине Соколац Данка Вучетића који још увијек обавља функцију замјеника градоначелника Града Источно Сарајево.

Одборник Данко Вучетић казао је да предлагачи одлуке о прекидању сједнице нису упознати са измјенама Изборног закона Републике Српске, поводом избора градоначелника Града Источно Сарајево.

– Познато је да је извршена примопредаја власти у Граду Источно Сарајево. Досадашњи градоначелник Ненад Вуковић поднио је оставку и уступио своје мјесто новоизабраном Љубиши Ћосићу, а иначе по законској регулативи његов мандат је важио до краја актуелног сазива Скупштине Града. Законска регулатива није измјењена и слиједом догађаја мандат замјеника траје до формирања новог сазива на првој конститутивној сједници скупштине Града. Да би та сједница била одржана морају се извршити непосредни избори одборника за градску Скупштину у свих шест општина. Сукоб интереса на који су одборници СНСД-а данас указивали појавио би се ако бих ја у новоформираној Скупштини Града био дио извршне власти, објаснио је Вучетић.

Фото: Б.Марковић

Шеф Клуба одборника СНСД-а Ђорђе Радић рекао је да је оправдан став већинске коалиције, с обзиром на чињеницу да одборник Вучетић није поднио оставку на мјесту замјеника градоначалника Града.

– Узимајућу у обзир да одборник Данко Вучетић није поднио оставку и дио је извршне власти у Граду ИС, а у садашњем сазиву СО Соколац дио је законодавне власти, наш став је да је то сукоб интереса. Сам изборни закон, када је ријеч о формирању власти у Граду Источно Сарајево, пун је недоумица и мислим да нисмо компетентни да га самостално тумачимо и тиме доведемо у питање легитимност наших одлука. Више истанце треба да одлуче о томе, казао је Радић.

Радић је изразио увјерење да ће се наћи рјешење и тумачење до одржавања наредне сједнице локалног парламента или ће захтијевати Вучетићево изузеће из гласања.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да је изненађен данашњим дешавањима, јер је претходно постигнут договор на колегијуму и добијена је сагласност Централне изборне комисије за данашње посредне изборе.

Фото: Б.Марковић

– Жао ми је што су одборници скупштинске већине у општини Соколац гласали за прекид и одлагање данашње сједнице. Питање на којем су инсистирали није реално, а исход гласања би био исти и са изузећем Данка Вучетића из гласања. Данашња дешавања су покушај да се утиче на формирање владајуће већине у Скупштини Града Источно Сарајево, јер како сада ствари стоје, скупштинска већина у Граду припада коалицији окупљеној око СДС-а, казао је Бјелица.

Скупштина Града Источно Сарајево броји 31 одборника, 8 из Пала, по 6 из општина Соколац и Источна Илиџа, 5 из Источног Новог Сарајева и по 3 одборника из Трнова и Источног Старог Града.

Рођена 3. јула 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. Године 2015. дипломирала на Филозофском факултету на Палама, одсјек Журналистика, те стекла звање дипломирани новинар. Од 2016. године запослена као новинар у "Инфо центру" Соколац.