Фото: Freepik

Витамин Ц и цинк нису од претеране користи пацијентима са коронавирусом, стоји у саопштењу лекара клинике у Кливленду.

Према првом насумичном клиничком испитивању, чак ни у високим дозама ови популарни и здрави суплементи нису од користи да прележите корону, тврде стручњаци.

Упркос популарној употреби витамина Ц и цинка у борби против вирусних прехлада и грипа, нова студија, објављена у петак у “JAMA Netvork Open”, открила је да ова два додатка нису од користи људима који се изолују код куће са Ковид-19 . Налази су били толико неимпресивни да је студија рано заустављена.

„Нажалост, ова два додатка нису успела да оправдају свој хајп“, написали су др Ерин Мичос из Џон Хопкинс-а и др. Мигел Каинзос-Ачирица, методиста из Хјустона.

ИСПИТИВАЊЕ

Клиничко испитивање почело је тако што су високе дозе витамина Ц и цинка дате једној од три групе до 214 одраслих особа које су се опоправљале од куће. Четврта група је добила стандардну негу, као што су одмор, хидратација и лекови за смањење температуре, али без додатака витамина Ц и цинка.

“Високе дозе цинковог глуконата (цинк), аскорбинске киселине (витамин Ц) или оба додатка нису смањили симптоме Ковид-19”, навео је кардиолог клинике Кливленд др Милинд Десаи.

Високе дозе су, међутим, изазвале неке непријатне нежељене ефекте код пацијената који су узимали суплементе. “Више нежељених ефеката (мучнина, пролив и грчеви у стомаку) забележено је у групама са суплементима него у уобичајеној групи за негу“, написали су доктори који су учествоали у испитивању.

Популарни додаци исхране и НЕЖЕЉЕНИ ЕФЕКТИ

Многи људи широм света сеузимају додатке витамина Ц и цинка у борби против вирусних прехлада и грипа. Витамин Ц је признати антиоксиданс и игра кључну улогу у подршци имунолошком систему. Иако није доказано да спречава болест, друга истраживања открила су да витамин Ц може да скрати прехладу за 8% код одраслих и 14% код деце. “Употреба витамина Ц након симптома прехладе почну, изгледа да није од помоц́и”, кажу у Националном институту за здравље.

Цинк може да помогне ц́елијској способности да се бори против инфекција, каже студија, “иако постоје докази да недостатак цинка повећава про-инфламаторне цитокине и смањује производњу антитела”.

Али шта то значи у стварном животу? Ако се узима у року од 24 сата од првих знакова прехладе, цинк може смањити дужину прехладе за само један дан, показао је преглед 13 студија.

Узимање преко 2000 милиграма витамина Ц дневно може да изазове жгаравицу, грчеве у стомаку, мучину, поврац́ање, дијареју и главобољу. Просечна дневна препоручена количина витамина Ц је 75 милиграма за одрасле жене и 90 милиграма за мушкарце. Преко 40 милиграма цинка сваког дана може изазвати сува уста, мучину, губитак апетита и дијареју, плус може имати гадан метални укус.