Фото: СРНА

Представници Борачке организације општине Соколац положили су данас вијенац, поводом Дана бораца одбрамбено-отаџбинског рата и Првог српског устанка, на Централно спомен обиљежје на Сокоцу, на коме су усписана имена 1.250 погинулих бораца.

„Ово још један дан у коме се сјећамо Сретења, 15. фебруара 1804. године, када је почела борба за ослобођење српског народа од Османлијског царства и исто тако његујемо сјећање на борце Војске Републике Српске, који су извојевали слободу“, рекао је предсједник Скупштине општинске Борачке организације Соколац Жељко Лалић.

Он је истакао да је због поштовања епидемиолошких мјера ове године обиљежавању Дана бораца присуствовао мали број чланова породица погинулих и преминулих бораца, ратних војних инвалида и демобилисаних бораца Војске Републике Српске.

„Наша обавеза је, а потом и наших потомака, да се сјећамо српских бораца који су своје животе дали за Републику Српску, у којој слободно живимо и наша дјеца смију причати својим језиком и баштинити своју историју и културу“, навео је Лалић.

Здравко Орашанин /65/, један од демобилисаних бораца, изразио је задовљство што се обиљежавањем значајних датума из минулог рата саборци сјећају својих погинулих другова и тешких дана у којима је извојевана слобода.

Фото: СРНА

Он се као пензионер нада бољем статусу у заједници свих борачких категорија које су донијеле мир и створиле Републику Српску.

Полагању вијенца на Централно спомен обиљежје присуствовао је и начелник општине Соколац Милован Бјелица.

Са подручја општине Соколац у одбрамбено-отаџбинском рату погинуло је укупно 287 припадника Војске Републике Српске.

Централна манифестација обиљежавања 15. фебруара Дана бораца Републике Српске и Првог српског устанка одржава се данас у Вишеграду.