Амерички Стејт департмент намерава да финансира пројекте за развој цивилног друштва и медија на Балкану у чију сврху је планирано да се издвоји нешто више од два и по милиона долара, наводи се у документу у који је РТ имао увид.

Одељење за демократију, људска права и рад америчког Стејт департмента спремно је да издвоји један и по милион долара за подршку организацијама цивилног друштва у Србији, самопроглашеној Републици Косово, Босни и Херцеговини, Северној Македонији, Албанији и Црној Гори.

Претпоставља се да ће сви учесници ове иницијативе помоћи таквим организацијама да ојачају своје капацитете и развију вештине и знања „да користе међународне форуме као средство за осигурање одговорности владе“.

Специјалисти ће такође помагати организацијама цивилног друштва у развоју и спровођењу кампања усмерених на вршење „мирног притиска“ на владе земаља у којима раде, „како би се спровеле жељене реформе у области развоја демократије, борбе против корупције и обезбеђивање владавине права“.

Пројекат би, како следи из документа, требало да допринесе развоју сарадње организација цивилног друштва ван граница једне земље, као и њиховој интеракцији са страним владама на пољу међународних организација, укључујући ОЕБС и УН.

Стејт департмент ће издвојити још милион долара за подршку медијима и развој медијске писмености становништва на овом делу Балкана.

Специјалисти ће помоћи „локалним независним медијима“ у побољшању квалитета, актуелности и популарности материјала које објављују „у циљу повећања обима објективних информација“.

Осим тога, биће укључени у рад како би се „повећала потреба за објективним, поузданим и информацијама које се заснивају на чињеницама“, а са циљем њиховог ширења унутрашњој публици.

Претпоставља се да ће иницијатива ојачати потенцијал локалних медија за рад у конкурентном окружењу, као и да ће се позитивно одразити на способност становника држава региона да препознају и анализирају „независне“ и „висококвалитетне“ информативне садржаје.

Током 2020. године је објављено, да Стејт департмент планира да издвоји 140.000 долара за помоћ балканским државама у борби против „дезинформација“, укључујући и руских.