Њемачко удружење ваздушног саобраћаја (БДЛ) формулисало је захтјеве према политичарима у отвореном писму како би индустрија могла поново да расте након кризе због короне.

Удружење заступа интересе авиокомпанија, аеродрома и њихових пружалаца услуга и контролу летења.

Бизнис Инсајдер објашњава шта би захтјеви БДЛ могли значити за путнике у наредним годинама, а укидање јефтиних летова и боља инфраструктура на аеродромима су неки од њих, преноси Блиц.

Ако лет касни више од три сата, путници имају право на новчану накнаду између 250 и 600 евра. Ово је прописано Уредбом ЕУ о правима путника – и БДЛ би желио да је реформише. С једне стране, тако да путници и авио-компаније имају већу правну сигурност. Тренутно нема новца назад ако авио-компанија јасно стави до знања да су “ванредне околности” довеле до кашњења. У случају сумње, међутим, судови одлучују које су то околности – а одлуке се разликују.

БДЛ има још један проблем са регулативом: ако лет из Мајорке за Хановер, на примјер, мора да буде отказан из техничких разлога, авио-компанија данас није нужно мотивисана да организује замјенски лет, јер не би успјела да превезе путнике ионако натраг на замјењеном авиону. Дакле, мора да плати обештећење у било ком случају – и, у случају сумње, превози путнике сљедећег дана сљедећим планираним авионом.

БДЛ вјерује да ће многи људи радије отићи кући или на одмор како је заказано него да наплаћују одштету. Због тога удружење подржава приједлог Европске комисије да накнаду треба платити тек након пет сати. У то вријеме би било реалније да се оперише заменом авиона.

Друга могућност за мање кашњења била би ефикаснија употреба ваздушног простора. Чак и прије пандемије короне, европски ваздушни простор био је пун – понекад претерано пун, а авиони су понекад морали да чекају сатима да би одобрење полетјело. БДЛ би желео да се њемачка влада обавеже на даљи развој “Јединственог европског неба” – заједничког пројекта за оптимизацију ваздушног простора над Европом. Ако се смање заобилазнице, не само да ће се избјећи кашњења, већ ће и авиони путовати са мање утицаја на климу.

Боља инфраструктура на аеродромима

Прије пандемије, главни њемачки аеродроми били су понекад препуни: Берлин-Тегел је пукао по шавовима, безбједносне провјере на аеродрому у Франкфурту сматрале су се лоше организованим; само у Минхену, са неколико изузетака, путници су имали поузданост да се у разумном року прођу кроз безбједност.

Да се ​​не би поновило, БДЛ позива на далековиду политику у сарадњи са властима, аеродромима и авио-компанијама. Оптимизацијом технологије и процедура, путници би требали поново моћи да се ослоне на то да неће морати да путују до аеродрома три сата унапријед како би стигли на вријеме.

Нема више изузетно јефтиних карата

Постоје авиокомпаније које маме путнике стварним цијенама: 9,99 евра за лет до Лондона – то је понегде дио пословног модела, али је више маркетиншка мјера него повраћај трошкова. БДЛ жели антидампиншке прописе, као што је то уобичајено у другим индустријама, и позива владу да лобира за регулативу ЕУ како би се спријечиле дампинг цијене авионских карата. Идеја је да се постави минимална цијена која укључује порезе, додатке, таксе и аеродромске таксе. Будући да само њемачки порез на ваздушни саобраћај већ кошта 12,90 евра за летове на кратке релације, карте од 9,99 евра коначно би постале ствар прошлости. БДЛ је у праву јер су улагања која индустрија мора да учини да би постала климатски прихватљивија огромна.

Многи захтјеви БДЛ иду руку под руку са већим комфором за путнике. Ријеч “клима” се такође изненађујуће често помиње – али с обзиром на тренутну политичку ситуацију, ово је сасвим логично. Иако је криза у корони тренутно у сијенци свега, о терминима попут “срамота лета” поново ће се интензивније разговарати у периоду након пандемије. БДЛ и његови чланови се припремају за ово.