У својој дневној соби сте најсигурнији у себе. Ту сте свој на своме и ту вриједе ваша правила игре. Е тако је и са Новаком Ђоковићем и ”Род Лејвер” ареном. Када уђе у завршницу турнира на Аустралијан Опену, Ноле не зна изгубити.

Када је Данил Медведев добио Циципаса и када је било јасно да ће Ноле и Медо играти у финалу Аустралијан Опена, очекивала се велика борба у четири па и свих пет сетова. Једноставно, Медо је био у налету, добио је 20 мечева заредом а добио је и три од последња четири меча против Нолета. Међутим, финале је било ипак једносмјерна улица.

Али није финале било једносмјерна улица јер је Медведев био лош. Баш напротив, Рус је играо одлично. Са тенисом из финала, са квалитетом размјена, добио би у овом тренутку било ког другог тенисера. Али Нолету није успио узети ни сета.

Након што је Ноле отворио меч са 3-0, Рус се успио вратити и доћи до 3-3. До краја првог сета водила се велика борба. Играо се тенис на невјероватно високом нивоу са много фантастичних потеза са обје стране. Али ипак, Ноле је био присебнији у завршници сета и добио га са 7-5. Други сет отврио је Медо брејком и очекивала се његова серија.

И била би против већине тенисера али не и против Нолета. Поново је показао нејвероватну менталну снагу и вратио брејк у наредном гему. Тим брејком и брејком којим је дошао до 4-1 у другом сету, Ноле је ментално унаказио Медведева.

Рус је био фрустриран. Знао је да игра фантастичан тенис а знао је да ће ускоро губити 2-0. Пуцао је по шавовима и само се све више укопавао грешкама и нервозом. Када се успио колико толико прибрати, Ноле је имао 2-0 у сетовима и брејк предности у трећем сету. Било је тада и сувише касно за повратак и на крају је Ноле мирно привео меч крају.

Ђоковићева тактика била је фантастична. Као што сам и писао у најави, Нолетова предност били су дуги поени и тактика ”Жил Симон” била је идеална за меч против РУса, односно тактика пребацивања лоптице у недоглед. У тим дугим поенима гдје су обојица играла око основне линије, Ноле је био фантастичан. Скоро увијек би се поен окончао грешком Медведева у тим дужим размјенама док је Ноле минимално грешака имао у таквим поенима.

Севис је такође био фантастичан. Посебно је била импресивна игра на други сервис гдје је Ноле био дупло бољи од Медведева. Али најимпресивнији дио игре је онај који нам је толико живаца појео а Нолету толико однио, игра на мрежи. Ноле је одиграо један од најбољих мечева када су у питању поени на мрежи у каријери. Изгубио је један једини поен а и њега је изгубио ради сјајне дефанзиве Меде а не ради своје грешке.

Прије двије године Ноле је играо финале против Надала. Ноле је у том финалу славио са 3-0. Побједа је била невјероватна ради начина на који је Ноле дошао до ње. То је било толико сурово и доминантно да је Надал изгледао као неки квалификант. Дјеловало је тада да нећемо никада моћнију партију видјети у финалу. Али увијек постоји оно али.

И засита је тако. Ове године Ноле је одиграо још импресивнији меч. Они који Нолету траже мане уувијек говориће да Медведев није био прави. Али то напросто није тако. Био је Медо одличан у већем дијелу меча али просто није имао оружја за ванземаља у Род Лејвер арени.

А ова титула је тако велика, велика као Монтер Еверест и К2 заједно. Након свих лоших ствари у прошлој години, Ноле је смогао снаге да одигра импресиван турнир у веома тешким околностима. А на све проблеме и са вирусом, карантином и специјалним околностима, проблем је правила и повреда.

Могу неки неупућени али искомплексирани причати да је Ноле глумио али факат је да је доживио повреду. Повреду која је много неугодна за неког ко преферира игру на форхенд страни. Међутим, Ноле је успио савладати све проблеме и противнике па и оног званог повреда.

Да су Надал или Федерер узели титулу под околностима под којим је узео Ноле, већ би се правиле идеје за документарце на ту тему. Међутим, пошто је узео Ноле који мисли својом главом, то је небитно и то је само још једна обична титула.

Али колико год неки покушали оспорити Нолета, овогодишња титула на Аустралији је тако велика и због саме титуле али и због начина на који је Ноле дошао до титуле. Са повредом као противником и на терену и ван њега, са изузетно тешким жријебом од старта турнира и са најтежим могућим ривалом у финалу бар у овом тренутку.

А тог противника одувао је са терена. Ванземаљац из Род Лејвер арене још једном је доказао свима да је највећи тенисер свих времена, ма колико се то некоме свидјело или не.