Фебруарска филмотека коју организује Кинотека Републике Српске вечерас и сутра биће посвећена најпознатијем савременом српском режисеру Емиру Кустурици.

Кустурица је добитник двије „Златне палме“ у Кану, режисер, сценариста, глумац, продуцент, музичар, писац, носилац Ордена витеза умјетности и књижевности у Француској, амбасадор УНИЦЕФ-а у Србији, те оснивач Међународног филмског фестивала „Кустендорф“ на Мокрој гори.

Филмску режију завршио је на чувеној филмској академији у Прагу и већ са својим првим дугометражним играним филмом стекао је међународну пажњу.

Први његов филм „Сјећаш ли се Доли Бел?“ /1981/ остварио је огроман успјех тиме што је изабран у званичну конкуренцију Венецијанског фестивала 1981. године, гдје је и награђен „Златним лавом“ за најбољи дебитантски филм.

Сљедећи његов филм „Отац на службеном путу“ /1985/ осваја главну награду у Кану, а Кустурица у раној фази своје каријере постаје један од водећих европских режисера.

Из Кинотеке наводе да ће прве вечери Филмотеке на програму бити „Отац на службеном путу“, а главне улоге тумаче Морено де Бартоли, Предраг Мики Манојловић, Мирјана Карановић, Мустафа Надаревић, Павле Вуисић и недавно преминула дива југословенског филма Мира Фурлан.

Сценарио је, као и за Кустуричин први филм, написао Абдулах Сидран. Филм на суптилан начин критикује политичке турбуленције послијератне Југославије и стварање злогласних радних логора у то вријеме.

Апсолутни је побједник Пулског филмског фестивала – „Златне арене“ за филм, режију и сценарио. Међутим, највеће признање, не само за Кустурицу већ за југословенски филм уопште дошло је из Кана гдје је награђен „Златном палмом“ за најбољи филм.

Сутра је на програму је „Живот је чудо“. Главне улоге су повјерене Славку Штимцу, Наташи Шолак, Весни Тривалић, Вуку Костићу и Александру Берчеку.

„Филм за тему има стари мотив о забрањеној љубави. Овај пут посматран кроз призму двоје љубавника на супротним странама у рату у БиХ. Кроз овај филм публика се први пут упознала са Дрвенградом, данас култним мјестом на Мокрој Гори гдје се одржава филмски и музички фестивал `Кустендорф`“, наводе из Кинотеке.

У саопштењу пише да је филм „Живот је чудо“ приказан на званичној конкуренцији Канског фестивала, а добио је и престижну француску награду „Цезар“ за најбољи филм Европске уније /рађен у копродукцији Србије и Француске/.

Филмотека ће бити одржана у биоскопској сали Културног центра Пале са почетком у 18.00 часова.