Дјеца ове сезоне много ријеђе имају варичеле него што је то уобичајено за ово доба године, а педијатри претпостављају да је то резултат антиковид епидемиолошких мјера, које су најмлађе заштитиле и од овчијих богиња које се преносе капљичним путем.

У Заводу за јавно здравље Београда кажу да је у јануару ове године регистровано свега 376 случајева варичела, док је у истом мјесецу прошле године тај број био скоро четвороструко већи.

– Варичеле су респираторна инфекција која се преноси капљичним путем преко ваздуха – каже др Биљана Беговић Вуксановић, епидемиолог Завода за јавно здравље у Београду. – Смањење броја малишана у колективима, ношење заштитних маски и све друге превентивне мјере против ковида резултирали су сузбијање ширења вируса овчијих богиња.

Вирус варичеле је у циркулацији током цијеле године, међутим, може да се каже да има сезонски карактер, јер се много лакше преноси зими због учесталијег боравка у затвореним просторијама.

Варичеле су типична дјечја болест и већина најмлађих их прележи прије поласка у школу.

– Након инфекције, вирус варичела се трајно настањује у организму и сваки пад имунитета може да га реактивира – каже наша саговорница. – Када у позним годинама поново нападне он се испољава као херпес зостер. Зато одрасли који имају промјене на кожи које узрокује херпес зостер не би требало да буду у контакту са дјецом која нису прележала ову инфекцију.