За претиле људе, који уједно пате од мигрене, губитак килограма могао би олакшати њихову главобољу и друге симптоме у вези са мигреном, показују нова истраживања.

“Када људи изгубе на тежини, број дана у мјесецу с мигреном се смањује, као и бол и трајање напада главобоље”, рекао је водећи истраживач др Цлаудио Пагано.

Његов тим прегледао је резултате десет различитих студија које су укључивале укупно 473 пацијента с мигреном. Анализа је показала да је губитак тежине повезан с великим смањењем учесталости, трајања и боли мигрена.

Предности су биле сличне, без обзира на то да ли је смањење тежине постигнуто хируршким захватом или промјенама у исхрани и вјежбању те су сличне код дјеце и одраслих.

Закључак је да ако патите од мигренских главобоља и ако сте гојазни, губитак тежине ће побољшати квалитет вашег породичног и друштвеног живота, као и ваш рад и продуктивност у школи. Дакле, ваш цјелокупни квалитет живота увелико ће се побољшати.

Пагано образлаже да губитак тежине такође смањује интензивност симптома повезаних с гојазношћу, укључујући дијабетес, хипертензију, болести срца, мождани удар и респираторне болести, преноси Health24.

Налази студије ће бити представљени на годишњем састанку Ендокриног друштва у Њу Орлеансу.