Фото: Б.Марковић

Прва ванредна сједница Скупштине Општине Соколац прекинута је по други пут. Пред одборницима је поново једина тачка дневног реда била Провођење посредних избора за избор одборника у Скупштину града Источно Сарајево. До избора није дошло, а градској скупштини и даље недостају одборници из Сокоца.

На приједлог клуба одборника СНСД-а сједница је поново прекинута, а разлог нејасноћа је и даље питање сукоба интереса одборника СДС-а у садашњем сазиву Скупштине општине Соколац Данка Вучетића који још увијек, на основу претходног мандата, обавља функцију замјеника градоначелника Града Источно Сарајево.

Одборници владајуће већине на претходној сједници затражили су мишљење о овом питању од Централне изборне комисије и Републичке комисије за утврђивање сукоба интереса у органима власти Републике Српске. Од првих је стигао одговор, док се од Републичке комисије тумачење још увијек чека. Још једном су на површину испливале нејасноће Закона о измјени изборног закона Републике Српске и Закона о Граду Источно Сарајево. И позиција и опозиција добијено мишљење ЦИК-а тумаче на свој начин.

Предсједник Клуба одборника СНСД- а Ђорђе Радић затражио је поновни прекид сједнице, до коначног рјешавања спорног мандата.

– И даље тврдимо да је одборник Данко Вучетић у сукобу интереса истовремено обављајући функције у извршној и законодавној власти. Синоћ је послије истека радног времена стигао одговор Централне изборне комисије која је недвосмислено утврдила да је ријеч о сукобу интереса, а у вези с тим упутили смо нови Закључак у којем тражимо да ЦИК достави мишљење о престанку одборничког мандата поменутом одборнику, према Члану 1.8 Изборног закона БиХ, казао је Радић.

Радић сматра да ЦИК мора да донесе коначну одлуку по овом питању, поштујући важећи закон БиХ и РС.

Одборник СДС-а Данко Вучетић рекао је да владајућа већина свјесно, усљед непознавања материје, манипулише скупштином, одборницима, прекидајући сједницу по други пут, намјерно кршећи и пословник о раду СО Соколац.

Замјерке имам на рад предсједника Скупштине и на рад Стручне службе СО Соколац која је требала да протумачи одлуку. Тврдим да моја функција није у сукобу интереса, јер нису конституисана извршна тијела власти изабрана на редовним изборима у истом изборном циклусу. Свима је познато да у Граду Источно Сарајево није формирана извршна власт, тако да недвосмислено тврдим да сукоб интереса не постоји. Све ово је покушај одуговлачења формирања градске власти и намјера да се утиче на број одборника у скупштини Града, јер је познато да садашњи омјер снага у Граду ИС иде у корист коалиције окупљене око СДС-а, закључио је Вучетић.

Термин поновног засиједања локалног парламента није познат, а о истом, како наводе у Скупштини општине Соколац, јавност ће благовремено бити информисана.