Према јутрошњим резултатима из Института за јавно здравство Републике Српске, од 22 узорка 16 лица је позитивно на вирус корона – потврдили су нам у Дому здравља „др Љубомир Ћеранић“ Соколац. Закључно са јучерашњим даном, на евиденцији Дома здравља, за тестирање је било пријављено 15 лица, а према данашњим подацима тренутно је 40 пријава.

-Током посљедњих седам дана забиљежен је повећан број обољелих од вируса корона у Сокоцу. Клиничка слика код новозаражених је озбиљна са повишеном температуром, јаком грлобољом и респираторном инсуфицијенцијом, а неколико их је и хоспитализовано. Протекле седмице један пацијент из Сокоца био је на механичкој потпори односно на респиратору. Примјетили смо да се вирус много брже преноси. Раније се дешавало да је само један случај регистрован у породичном окружењу, а ових дана биљежимо заражене комплетне породице – истакла је директорица соколачког Дома здравља педијатар др Адријана Станар.

Здравствени радници су, у току ове седмице, имали прилику да присуствују едукацији о вакцинацији, коју је организовао Институт за јавно здравство Републике Српске.

-Едукација се односила на спровођење вакцинације против SARS – CoV 2 вируса у Републици Српској. У Сокоцу би вакцине требало да буду на располагању до краја сљедеће седмице, и то руског произвођача. За сада не знамо која ће нам вакцина бити на располгању у сљедећој испоруци, јер је на нашем тржишту одобрена вакцина више различитих произвођача, тако да ће то зависити од Ковакс програма – казала је докторица Станар и додала да је у току израда плана процеса вакцинације.

-Не можемо тачно открити да ли ће се спроводити у Дому здравља или ће бити организовани пунктови за ту намјену. Чим се донесе одлука и изнађе најбоље рјешење, грађани ће благовремено бити обавјештени путем локалног медија „Инфо радија“ те општинског сајта. С обзиром на то да смо близу рјешења овог проблема, молим становништво за стрпљење. Морамо се придржавати свих мјера заштите – носити маске преко уста и носа, вршити дезинфекцију, држати дистанцу и избјегавати већа окупљања. Такође, апелујемо на суграђане да наставе са праксом пријаве за тестирање путем телефонског позива, уколико имају било какве симптоме рспираторне инфекције. Све наведено је превенција спречавања већег ширење заразе како би особље могло изнијети ову тешку ситуацију, јер је и у нашој здравственој установи тренутно регистрован вирус код четири радника – поручила је докторица Адријана Станар.

Командант Општинског штаба за ванредне ситуације и начелник општине Соколац Милован Бјелица позвао је становништво на одговорност и осврнуо се на најновије обавезне мјере, које су усклађене са мјерама Републичког штаба за ванредне ситуације.

-У циљу спречавања ширења заразе и даље су забрањена сва јавна окупљања у групама већим од 50 лица, као и сва приватна окупљања у групама већим од 10 лица (прославе, свадбе, крштења и други скупови сличне природе). Радно вријеме у угоститељским објектима ограничено је од 6:00 до 22:00 часа, а исто се односи на приређиваче игара на срећу. Спортски сусрети и такмичења и даље се одржавају без присуства публике. Оно што је новина од 1.марта јесте дозвољена организација музике уживо у угоститељским објектима с тим што ће бити појачана контрола од стране припадника Министарства унутрашњих послова, Одјељења за инспекцијске послове Града Источно Сарајево и Комуналне полиције. Иако је Републички штаб донио одлуку да више нису обавезне маске на отвореном, осим у случају да није могуће одржавати дистанцу, у Сокоцу та мјера и даље је на снази, јер је поново погоршана епидемиолошка ситуација. Као што смо то чинили у претходном периоду, те у више наврата обезбјеђивали заштитне маске, тако ћемо поступати и даље – истакао је начелник Бјелица.

Коментаришући епидемиолошку ситуацију у васпитно – образовним установама на подручју наше општине, он је изразио наду да ће ситуација остати стабилна.

-Ипак, морам да поменем информацију да је неколико родитеља полазника Установе за предшколско васпитање и образовање позитивно на вирус корона, те ћемо ових дана више пажње посветити овом питању. Уколико се укаже потреба, извршићемо поновно тестирање дјеце и особља у вртићу. Пратимо дешавања у окружењу и редовно смо у контакту са Министарством образовања и културе Републике Српске, Министарством здравља и социјалне заштите, те Институтом за јавно здравсто РС – рекао је Бјелица.

Гостујући данас у програму Инфо радија командант Општинског штаба за ванредне ситуације потврдио је да ће Соколац у мјесецу марту добити вакцине. Он је позвао суграђане да озбиљно размисле о пријављивању за исту, те је нагласио да ће се лично пријавити у првом кругу вакцинисања.