За дрвопрерађиваче у Републици Српској ова пословна година је солидно почела, а уколико успију одржати садашњи тренд могу очекивати и раст производње, посебно у сектору намјештаја који је и најпрофитабилнији у тој области.

Иако је пандемија вируса корона стала на пут привредницима, сектор дрвопрераде успио је у другом полугодишту прошле године да исплива из кризе и достигне резултат који су имали и на крају 2019. године.

Све то охрабрило је дрвопрерађиваче да лакше уплове у нове послове у овој години, а добар старт најављује да би већ на крају ове године резултати могли бити и бољи него прије почетка пандемије.

Потврђује то и секретар Удружења шумарства и прераде дрвета при Привредној комори РС Лазо Шиник нагласивши да су домаћи дрвопрерађивачи, упркос свјетским процјенама да се раст може очекивати тек 2022. године, већ надомак тог циља.

Упркос бројним поремећајима на тржишту успјела се одржати потражња и зато је резултат био добар на крају прошле године. У сектору шумарства забиљежен је раст од 2,4 одсто, док је у сектору прераде дрвета раст био око два одсто. С обзиром на све то оптимистични смо да ће тај тренд бити настављен“, рекао је Шиник.

Разлога за оптимизам, додао је, свакако даје вакцина против вируса корона која би требало да донесе стабилизацију епидемиолошке ситуације.

“За сада је ниво тражње добар и надамо се да ће бити још бољи како вријеме буде одмицало. Посебно је значајно да се ситуација стабилизује у Италији, Њемачкој и Аустрији, јер то су за наше произвођаче најважнија тржишта“, нагласио је Шиник.

Добрим резултатима надају се и у предузећу “Дрвопродекс” из Бањалуке.

У ова два мјесеца имамо више наруџби него на почетку прошле године, што даје разлог за оптимизам да се све враћа у нормалу и да су пред нама добри резултати“, рекао је директор ове фирме Дарко Партало.

Додао је да је најважније да су успјели сачувати раднике, пословне партнере и да поново могу наставити да раде пуним капацитетом.

Партало, који је и предсједник Удружења дрвопрерађивача РС, каже да је пред дрвопрерађивачима сигурно успјешнија година од претходне те да разлога за оптимизам имају и они који су ослоњени на сектор грађевинарства који се доста брзо опоравља.