Начелник општине Соколац угостио је представнике Аеро клуба Соко, који већ пет година предано и посвећено ради на развоју и промоцији овог спорта и летења уопште на простору Сокоца и Романије.

Разговарало се о наставку и моделима будуће сарадње, те укључивању летења у туристичку понуду општине Соколац.

Љубав и ентузијазам чланова клуба, чији су предсједник и оснивач родом са ових наших простора, су извор снаге за све напоре и изазове кроз које је клуб пошао.

Предсједник скупштине клуба Мирослав Видојевић задовољан је досадашњом сарадњом са руководством општине Соколац.

„Спортски аеродром Гласинац уписан је у свјетски регистар летјелишта. Редовно се обнављају лиценце. Поред тога ми смо то слободно могу да кажем домаћини и на полетиштима за параглајдере на Романији. Функционишемо захваљујући чланаринама и личном залагању појединаца.” – истиче Видојевић.

Један од оснивача Сокола, Саша Станар је одушевљен Гласиначком висоравни и Гласиначким пољем.

„Иако нисам рођен овдје, мој отац је одавде и ја не могу да се одвојим од аеродрома на Гласинцу. Када сам ту, вријеме проводим у камп кућици да бих био ближе писти.

Знате, нашао сам податак да је 1938. године овдје било летова. Жеља свих нас у клубу је да у наредном периоду изградимо један хангар за смјештај наших летјелица и опреме, то је нешто реално и извјесно.” – тврди Станар.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица, упознао је госте са Стратегијом развој општине Соколац 2020-2030. година, те са будућом Стратегијом развоја туризма, у којој ће се свакако наћи и активности АК Соко.

„Општина Соколац и ја лично смо спремни да пружимо подршку АК Соко када су у питању активности на изградњи потребног хангара за летјелице. Такође сматрам да је ово одлична основа за наставак и одржавање оне идеје и планова о изградњи аеродрома на Гласинцу. Поред тога, ово је и додатни садржај за нашу туристичку понуду.” – увјерен је Бјелица.

Аеро клуб Соко тренутно има шест чланова и дио је Ваздухопловног Савеза Републике Српске. Летачка стаза Гласинац дуга је 600 и постоји могућност да се прошири и на 900 метара. Пилоти кажу да је једна од најбољих у БиХ, јер је  изузетно добро припремљена и прилагођена спортској авијацији.