Нема никаквих рестрикција за извоз вакцина које су произведене у ЕУ на Западни Балкан, каже шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици и додаје да КОВАX програм није програм ЕУ, већ глобални програм који воде Уједињене нације.

Фабрици је за ТВ К1 појаснио да постоји одређени број вакцина које су произведене у Европи и да се оне испоручују по Унији и још неким земљам ван Уније, а то су немачко-америчка вакцина Фајзер/Бионтек и енглеско-шведска АстраЗенека.

– Те вакцине се користе у Европи. ЕУ није ставила никакве рестрикције за извоз тих производа када је ријеч о Западном Балканом. У почетку је било оних који су говорили да ће бити блокиран извоз из ЕУ у Србију. То се није догодило – навео је Фабрици.

Он је појаснио да је ЕУ донијела посебан пропис којим се одобрава да ове вакцине могу да дођу на Западни Балкан без проблема. Напомиње да са друге стране постоји КОВАX програм који није програм ЕУ већ глобални програм који води УН у који је и Унија много новца уложила – скоро милијарду евра.

– Прве вакцине преко КОВАX програма већ стижу у Африку. Као ЕУ ми смо наручили 2,6 милијарди доза вакцина од три произвођача Фајзер, АстраЗенека, Модерна за 2021/22 годину, а до сада смо вакцинисали у ЕУ 33 или 34 милиона људи. Мислим да је 40 до 50 милиона доза дистрибуирано до сада – навео је Фабрици.

Како је рекао у ЕУ нема скривених вакцина, јер и грађани ЕУ чекају на вакцину. Он је похвалио Србију да успјешно води вакцинацију, да је економија у Србији најмање погођена пандемијом у односу на остатак Европе.

– До сада је Србија успјела да нађе успјешну комбинацију економских мјера, затварања, вакцинације, али морамо да останемо на опрезу и да будемо мудри. Важно је наћи добру равнотежу између здравствених мјера и функционалне економије – рекао је он.

Упитан да ли ће бити увођења ковид пасоша он је рекао да не постоје ковид пасоши већ да се у ЕУ разговара како да се помогну двије велике индустрије туризам и саобраћај путника који су погођени пандемијом.

Разговарамо како да се успостави систем праћења, електронски систем, како да пратимо људе који су вакцинисани, да могу да се се крећу, да иду на одмор – појаснио је он.