Александар Вучић, током данашње посјете Сарајеву је истакао да су вакцине Астра Зенека дониране ФБиХ, али да ће Србија доставити и вакцине осталих произвођача уколико то Федерација буде жељела.

Ми смо наручили и Модернину вакцину, тако са Србија располаже са пет вакцина и које будете жељели, ми ћемо вам их доставити – поручио је предсједник Србије.

Вучић је истакао да је узајамно повјерење кључно, преноси Блиц.

Оно што је важно није само питање вакцина, већ повјерења једних у друге, да не опањкавамо једни друге пред осталим званичницима, зато што се данас, када смо очекивали помоћ од много моћнијих, ми ослањамо једни на друге – поручио је Вучић.

Како је пренио, након састанка са члановима Предсједништва БиХ, било је ријечи о организацији самита двије земље.

– Ово су вакцине за Федерацију БиХ, пошто видим да има примједби. Ми смо (Србија) сада наручили “Модерну”, па ћемо их имати пет. Тражите шта треба – рекао је Вучић.

Како је казао, данас, када се очекивала помоћ од много моћнијих него што су Србија и БиХ, морамо да се ослањамо једни на друге.

– Важно је да ми сарађујемо. Рекао сам мојим домаћинима данас да покушамо да што више говоримо једним гласом, када заједнички укажемо на проблеме – рекао је Вучић.

Како је рекао, када ми будемо разумијели да смо снага, имаћемо највећу стопу раста у Европи.

– Не можемо да најразвијеније стигнемо, али можемо да напредујемо – истакао је Вучић.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је након састанка чланова Предсједништва са предсједником Србије Александром Вучићем да су односи БиХ и Србије добри, али да има доста отворених питања о којима је и данас разговарано.

Додик је рекао да је Вучић предложио да за 2-3 мјесеца буде одржан отворени форум, односно самит Србије и БиХ управо о тим питањима, што су чланови Предсједништва БиХ и прихватили.

Он је навео да робна размјена добро функционише, али може бити далеко већа.

Додик је захвало Вучићу на подршци у борби против пандемије вируса корона вакцинама, подсјетивши да је захваљујући руководству Србије медицинским радницима из Републике Српске омогућена вакцинација у Србији, а Федерацији БиХ дониран контингент вакцина, преноси РТРС.

– Видимо да донације вакцина које Србија упутила земљама региона говори о доброј политици Србије – рекао је он.

Вучић је истакао да су Астра Зенека вакцине дониране БиХ, али да ће Србија доставити и вакцине остала три произвођача уколико ФБиХ то буде жељела.