Градоначелник града Источно Сарајево Љубиша Ћосић посјетио је данас општину Источна Илиџа гдје се састао са начелником Маринком Божовићем, са којим је разговарао о важним питањима и кључним инструктурним пројектима за ову општину.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић рекао је новинарима да су данас разговарали о одређеним капиталним пројектима, који би били приоритет у наредном временском периоду.

Божовић је истакао да су данас разговарали и око одређене проблематике везане за промоцију туризма у Источном Сарајеву и Источној Илиџи.

– С обзиром на то да сте били упознати са чињеницом да је општина Источна Илиџа имала намјеру да оснује туристичку организацију, у том дијелу је за сада пронађен одређени заједнички језик и оно што ће градоначелник у наредном временском периоду радити по овом питању је нешто што општина Источна Илиџа апсолутно подржава – рекао је Божовић.

Божовић додаје да су данас разговарали и око преноса аутобуске станице на општину Источна Илиџа.

– То је пројекат који је започет прије неких годину дана и који је дошао до саме своје реализације. У сваком случају ја сам потпуно сигуран да кроз разговор, кроз оно што је градоначелник у овом моменту показао, као иницијативу, а то је прије свега да се одређене ствари које се тичу свих општина и самог града, а везане су за надлежности града и општина, рјешавају кроз дијалог – каже Божовић.

Он истиче да градоначелник и град Источно Сарајево сигурно могу да кроз лобирање код Владе Републике Српске, а и кроз одређену подршку у смислу финансијских средстава, помогну у изградњи Гимназије, односно Средњошколског центра у Источној Илиџи.

– Ми смо у протеклом периоду откупили земљиште за потребе овог пројекта, завршили пројектну документацију, тај пројекат кандидовали као Влада Републике Српске, а оно што је приоритет општине Источна Илиџа и што смо ставили у свој фокус развоја, то је развој пословних индустријских зона – истакао је Божовић.

Према његовим ријечима, ускоро би требао да се заврши тендер за изградњу моста у Војковићима.

Градоначелник Ћосић се захвалио Божовићу на гостопримству и конкретном разговору на састанку.

– Јако је важно рећи да смо ми прије свега суграђани, а потом смо у претходном периоду као колеге начелници двије међусобно повезане општине јако добро сарађивали и у складу са тим сигурно је да ћемо и са позоција начелника и градоначелника имати једнаку одговорност према нашим грађанима – каже Ћосић.

Ћосић истиче да су на почетку састанка разговарали о пореским и другим изворним приходима општине и града, те додаје да мисли да је свима у интересу да, уважавајући специфичност у којем се ово друштво налази дођу до заједничког договора.

– Важно је да се договоримо како да се боримо за веће пореске приходе општина, а самим тим и изорне приходе општина и града. Када је у питању овај порески дио, договорили смо да у наредном периоду, имајући у виду да су општине Источна Илиџа и општина Источно Ново Сарајево мале локалне заједнице које имају мање учешће средстава од ПДВ-а и других врста пореза у својим буџетима, да се заједнички преко Савеза општина и градова и кроз конкретне критеријуме за расподјелу средстава, боримо за веће износе средстава локалних заједница – рекао је Ћосић.

Према његовим ријечима, ово су двије локалне заједнице површине од 38 и 34 квадратна километра, које не остварују довољно прихода по овом основу.

– У то име ћемо од Владе Републике Српске тражити већу заступљеност, али је иста ствар у питању када је у питању град Источно Сарајево, јер се ради о једином граду у Републици Српској са шест општина на површини од 1.400 квадратних километара и у том дијелу смо постигли апсолутну сагласност, као и у одређеном дијелу који се односи на софтверско повезивању у дијелу институција – рекао је Ћосић.

Ћосић каже да је добра вијест да начелник Божовић разговара са инвеститорима који, према његовим ријечима, треба у будћем периоду да буду у општини Источна Илиџа, самим тим граду Источно Сарајево.

– Наша заједничка брига на подручју ове двије општине је да дођемо до гимназије, која ће своје сједиште имати у Источној Илиџи и само залагање општине Источна Илиџа, која је довела до експропријације земљишта до комплетног пројектовања, је да сада можемо расписати тендерску документацију и то је јако добро – рекао је Ћосић.

Он сматра да је изградња нове зграде гимназије у Источној Илиџи велики и важан пројекат.