Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) БиХ именовао је данас, другог дана засједања, више носилаца правосудних функција у Републици Српској и Федерацији БиХ.

На нивоу Републике Српске именовани су Аид Ханушић на позицију предсједника Основног суда у Бијељини и Бранка Маловић за предсједника Основног суда на Сокоцу.

На нивоу Федерације БиХ именовани су Зоран Крталић на позицију предсједника Кантоналног суда у Мостару, Ранџана Хаџибеговић-Харачић на позицију предсједника Општинског суда у Бугојну и Ерол Хусић на позицију предсједника Општинског суда у Цазину.

ВСТС је саопштио да су су при доношењу одлуке о именовању узети у обзир критеријуми, попут стручног знања, радног искуства и радних резултата, стручне способности засноване на досадашњим резултатима у каријери, способности да непристрано, савјесно, марљиво, одлучно и одговорно обављање дужности у оквиру функције за коју се пријављује.

– При именовању, ВСТС БиХ примјењује одговарајуће уставне одредбе којима се уређују једнака права и заступљеност конститутивних народа и осталих, те поштује равномјерна заступљеност полова – наводе из ВСТС-а.

Новоименовани предсједници судова ступиће на дужност 22. марта.