На данас настављеној првој ванредној сједници Скупштине Општине Соколац, из трећег покушаја, изабрани су одборници локалног парламента за Скупштину Града Источно Сарајево.

Међу шест одборника из Сокоца који ће чинити састав градске скупштине су три одборника из СНСД-а: Страхиња Башевић, Ђорђе Радић и Јован Голијан; два из СДС-а: Миодраг Дупљанин и Жарко Косорић и независни одборник Његош Самарџија који се на изборима налазио на листи ДНС-а.

Због присутних нејасноћа око евентуалног постојања сукоба интереса одборник СДС-а у садашњем сазиву Скупштине општине Соколац Данко Вучетић, који још увијек, на основу претходног мандата, обавља функцију замјеника градоначелника Града Источно Сарајево, није учествовао у гласању.

Начелник општине Милован Бјелица тврди да одборник Вучетић није у сукобу интереса јер се тренутно налази у техничком мандату.

– Није било потребе да се овако дуго одгађа избор одборника за Скупштину Града Источно Сарајево. Одборник Вучетић је био изузет од данашњег гласања. Прошла су два кандидата СДС-а, а подржали смо и листу ДНС-а. Међутим, приликом гласања, поред три одборника из СНСД-а изабран је и независни одборник, казао је Бјелица.

Шеф клуба одборника СНСД-а Ђорђе Радић је након сједнице исказао задовољство што су коначно изабрани одборници за градску скупштину и нагласио да коалција окупљена око СНСД-а сада и у Граду има сигурну и стабилну већину.

Скупштинска већина ће апсолутно радити у интересу свих грађана Источног Сарајева, општине Соколац, тако и осталих пет општина у саставу Града. Од Републичке комисије за утврђивање сукоба интереса у органима власти током данашње сједнице добили смо допис у коме је наведено да је одборник Данко Вучетић недвосмислено у сукобу интереса, гдје се комисија позива на исти примјер народног посланика скупштине РС Томицу Стојановића, којем је ЦИК БиХ одузео мандат, казао је Радић.

Одборник СДС-а Данко Вучетић поново је констатовао да није у сукобу интереса и указао да један одборник приликом гласања није испоштовао раније постигнут коалициони договор.

– Није испоштован договор између СДС-а, ДНС-а и ПДП-а, и неко је дао глас независном одборнику који припада скупштинској већини на нивоу општине Соколац, што је за сваку осуду. Када је у питању скупштинска већина на нивоу Града ИС и даље постоји могућност прекомпозиције власти, навео је Вучетић.

На данашњој скупштини, као накнадно додата тачка дневног реда, усвојена је Одлука о давању сагласности за стављање земљишта под хипотеку ради измирења пореског дуга на одложено плаћање. Укупан износ пореских обавеза према Министарству финансија РС – Пореска управа закључно са 31.12.2020. износи 1.301.548 КМ.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име