Сигурно сте се некад запитали, посматрајући свог љубимца како блажено спава, о чему ли сања?

И да ли уопште има способност сањања? Да, пси могу да сањају. Заправо сви сисари који могу да доживе РЕМ (фазу брзог покрета очију), односно дубоког сна, могу да имају снове. У ту групу спадамо ми, пацови и наравно пси. РЕМ је фаза током које се јављају наши најинтензивнији и најреалнији снови. Према истраживањима научника пси обично улазе у РЕМ фазу око 20 минута након што су започели са дремком. У њој остају од 2-3 минута. Међутим чак и у овом малом временском интервалу могу да доживе невероватно живописне снове. Али о чему су ти снови?

Анализирајући пацове научници су открили да они баш попут људи сањају сценарије из свог будног стања. Када склопе очи, њихов мозак рекреира ситуације које су им се дешавале у току дана. Сисари такође поседују способност парализе својих великих мишића у току спавања, што би значило да захваљујући томе нећемо уколико сањамо да узимамо маказе у руке и сечемо себи шишке, стварно то и урадити. Научници су открили како да ову способност привремено деактивирају код паса и увидели да они врло уверљиво “глуме” активности из свог свакодневног живота, у врло чврстом сну, пише Пуре Wоw, преноси Женскимагазин.

Самим тим пас је радио у сну све што и доживео у току дана. Ако се играо са вама, поприлично је вероватно да вас је и сањао. А ако сте му дали неку посластицу тог дана, готово да су шансе 100% да вас је и сањао. У основи свако с ким ваш пас долази редовно у контакт је део његових снова, као и сви они који оставие снажан утисак. Осим тога оно о чему пси сањају су лекције које су научили као и нове команде.

Према истраживањима, уопштено говорећи веће пасмине имају дуже снове, а мање краће. Међутим мање врсте паса чешће сањају него веће. Ово наравно треба посматрати само као статистички податак јер се од пса до пса разликује дужина и учесталост снова које доживљава. Такође баш као и људи, и пси могу да искусе – ноћне море. Оно што научници саветују јесте да не будите свог пса у случају да претпоставите да има ноћну мору, јер би могао да одреагује агресивно и да вас уједе. Чак 60 % напада на власнике или њихову децу догађа се када буде пса из ноћне море.