Иако је пандемија вируса корона привремено зауставила одлазак радника из Босне и Херцеговине у иностранство, потреба послодаваца у иностранству за нашим радницима и даље је велика.

То показује више од хиљаду огласа за рад у Словенији који су објављени у протекла два мјесеца, а интересовање показују и бројне компаније из Њемачке.

Ово поставља питање: Да ли нас након коначног заустављања пандемије вируса корона очекује нови егзодус радника из БиХ у иностранство?

У јануару ове године издато је 735 дозвола за рад у Словенији, док је, упркос мјерама због пандемије вируса корона, у посљедња два мјесеца могућност за рад у Њемачкој добио 71 радник из Босне и Херцеговине.

Из Агенције за рад и запошљавање БиХ наводе да Словенија највише тражи возаче, вариоце, зидаре, док Њемачкој недостају медицински радници. Само је питање времена када ће егзодус радне снаге поново бити настављен, сматрају грађани, јер економска и политичка ситуација нису ништа боље у односу на период прије пандемије вируса корона.

Појавом ковида-19 одлазак радника је само успорен, али он никако није заустављен, упозоравају из Савеза синдиката Републике Српске. Кажу да је потребно хитно предузети кораке како након пандемије не би настао нови егзодус радне снаге.

Представници пословне заједнице, такође, сматрају да ће уколико дође до стабилизације пандемије доћи до отварања страних тржишта рада и одласка радника, међутим, повећање најниже мјесечне зараде за њих није пут који ће ријешити ово питање.

Ранија искуства, међутим, показују да растерећење привреде и повећање минималца који тренутно износи 520 марака, могу смањити, али никако неће зауставити егзодус радне снаге.

Вишеструко веће зараде у иностранству, а с друге стране непоштовање радничких права и немогућност запослења без политичких веза у Босни и Херцеговини, и даље су основни узроци одласка квалитетних кадрова да раде тамо гдје ће њихов рад бити више цијењен.