Досадашња научна сазнања указују на то да би већи део наше исхране требало да буде базиран на воћу и поврћу, док би месо требало да чини мањи дио.

Добробити су прије свега здравствене природе, али постоје и разлози о којима не размишљамо у први мах када се, умјесто тањира пуног поврћа, одлучимо за тањир који обилује месом.

Ово је пет разлога због којих би што пре требало да уврстите више воћа и поврћа у своју исхрану.

1. Уштеда времена и новца

Квалитетно месо је и тешко набавити и прилично је скупо.

Са друге стране поврће, воће и житарице много су доступније, али и повољније, а обилују нутријентима и прилично су заситне.

2. Подстаћи ће вашу креативност у кухињи

Када је припрема меса у питању, ту углавном нема много посла. Међутим, када је у питању поврће, припрема укусног јела може бити прави изазов јер је варијација на тему безброј.

Јела са поврћем могу сваки пут бити другачија и тешко да ће вам икада досадити.

3. Прилика да једете разноврсно воће и поврће

Уколико сте током шетње кроз пијацу или оближњи маркет крајичком ока спазили поврће или воће, а коме у том тренутку ниста знали намјену, недјеља без меса је идеална прилика да то сазнате.

Интернет обилује мноштвом рецепата за било коју намирницу, од једноставних до захтјевних, а многе од њих могле би да вас изненаде својим укусом.

4. Подржавате биолошку разноликост

Ако једете мање меса, можете позитивно утицати на угрожена станишта, будући да ћете новац трошити на домаће производе и тако дати свој допринос узгоју без пестицида, што је добро за пчеле и остале инсекте опрашиваче. На овај начин се придружујете и великом животном циклусу.

5. Прилика да поџите мале произвођаче

Воће и поврће можете купити од локалног пољопривредника или у малој локалној пиљари. За који год начин да се одлучите, ваш новац ће бити намењен „малом произвођачу“, кога ћете на тај начин стимулисати и дати му подршку.

Ово је уједно и подршка домаћој производњи, али и начин да одаберете намирнице у чије сте порекло сигурни.