– ДНС никада није имао дилему о штетности ОХР-а, њиховом правном насиљу и кршењу Анекса 10 Дејтонског мировног споразума. И тачно је, све док је ОХР-а овдје, БиХ је протекторат, земља суспендоване демократије и недемократско друштво”, казао је Нешић.

– Врло пажљиво сам прочитао Информацију која се данас налази пред посланицима и вјерујем да се са њеним садржајем слажу све политичке партије из Републике Српске. Истовремено, желим да изразим задовољство што су поједине политичке партије доживјеле еволуцију и схватиле прескупу цијену крчења пута од стране ОХР-а.

Жао ми је што није било политичке мудрости и националне одговорности да јединствено реагујемо када су се дешавали први удари на демократију, вољу грађана, и институције Републике Српске. казао је предсједник НСРС Ненад Нешић.

Он је обраћајући се посланицима Народне скупштине Републике Српске казао да је срамота на, како је рекао, нашем образу и нијемо прихватање насилних смјена, наметање закона и прекрајање дејтонског уставног поретка.

“Да би кренули даље, морамо признати и истину – те квази одлуке биле су намијењене девастирању Републике Српске и наше ћутање угрожава њен опстанак! Са ове Скупштине морају отићи порука да сви представници српског народа то разумију и знају”, казао је Нешић.

Он је нагласио да једино ДНС није никада гласао за наметнуте одлуке високих представника.

“Само на једној сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, 30.марта 2007.године, потврђено је 25 оваквих закона. Непоправљива штета Српској је нанијета. Да су сви тада размишљали, данас не би кукали.

Ми никада нисмо имали дилему о штетности ОХР-а, њиховом правном насиљу и кршењу Анекса 10 Дејтонског мировног споразума. И тачно је, све док је ОХР-а овдје, БиХ је протекторат, земља суспендоване демократије и недемократско друштво”, казао је Нешић.

Без укидања те институције, казао је Нешић, нама нема уласка у ЕУ а тамо улазе демократска друштва која су у стању да се о себи старају.

“Европска перспектива и суспендована демократија, стање протектората, у директној су колизији”, рекао је Нешић и упитао:

– Може ли Народна скупштина затворити ОХР? Не може! За затварање ОХР-а морали смо напорно радити, градити позитиван имиџ Републике Српске и мостове и ка истоку и ка западу, лобирати у Савјету безбједности Уједињених нација. Могли смо то за све ове године научити од Србије. Као што смо могли научити и како се набављају вакцине и доводе инвеститори, а нисмо научили ништа”.

Он је подсјетио и на раније сличне закључке, који су донесени у НСРС а који нису испоштовани, међу којима је и закључак да Република Српска и све њене институције прекидају сваку сарадњу са Судом БиХ, Тужилаштвом БиХ и СИПА!

– Јесмо ли испоштовали тај закључак? Високи функционери сарађују са Тужилаштвом БиХ, МУП РС подноси извјештаје Тужилаштву БиХ и сарађује са СИПА, СИПА свакодневно хапси по Српској оне који су стварали Српску и то уз асистенцију МУП-а РС”, навео је Нешић и подсјетио и на закључак из прошле године такође који се не поштује а односи се на све представнике Републике Српске да ”обуставе доношење било каквих одлука у органима БиХ до усвајања Закона о престанку мандата страних судија и избору домаћих судија у Уставном суду БиХ, његовог ступања на снагу и до поништења спорне одлуке Уставног суда БиХ везано за пољопривредно земљиште Републике Српске”.

Нешић је упитао предсједника Народне скупштине, да ли су ти закључци још на снази!? Ако јесу, хајде или да их поштујемо или да их ставимо ван снаге!

– Немојте молим вас да се играмо Народном скупштином, да овдје доносимо оно што послије нико не поштује, никог не обавезује. Мјесто на којем можемо решити питање ОХР зове се Савјет безбједности Уједњених нација. Тамо нам требају пријатељи. Стотине милиона смо потрошили на лобирања и Представништва РС, али тих пријатеља не видим. нагласио је Нешић.

“Распиштие рефрендум”, рекао је Нешић Додику и додао ће га ДНС подржати.