Стручњаци истичу како кокос и производи од кокоса садрже богату палету нутријената које бисте требали што чешће конзумирати те објашњавају како кокос благотворно утиче на здравље.

Кокосово уље користе се за кухање, али и за његу косе и коже те скидање шминке. Кокосова вода пуна је позитивних здравствених благодати захваљујући електролитима, антиоксидансима и витамину Ц који садржи.

Но плод кокоса је нешто сасвим посебно. Он служи као кремаста веганска замјена за десерте на биљној бази и млијечне производе попут сладоледа и јогурта, додаје се граноли и у умацима, а кад је ријеч о њези тијела ту је такође подужа листа добробити.

Стручњаци за прехрану и дијету др Susan Hewlings i др сц. Kelly Springer за za Real Simple објашњавају како га већ данас ваља уврстити у свој јеловник.

Кокос помаже против упала

“Као дио уравнотежене прехране, кокос показује антиоксидативно дјеловање због садржаја полифенола. Дјевичанско кокосово уље (ВЦО) богат је извор фенолних спојева. Будући да ти полифеноли имају антиоксидативна својства, могу помоћи у ублажавању оксидативног учинка слободних радикала који воде до упале”, објашњава Hewlings и препоручује да конзумирате свјежи, непрерађени сирови кокос или кокосово уље како бисте извукли највећу корист из те намирнице.

Побољшава здравље цријева

Кокос садржи значајну количину влакана која помажу микробиому пружајући храну за добре цријевне бактерије.

Кокосов орас такође има релативно пуно масноћа, што помажем тијелу у апсорпцији витамина Д, Е, А и К топи их у масти. Ово је важно јер витамини Д и К могу бити повезани с разноликим, а самим тиме и отпорнијим цријевним микробиомом”, истиче Спрингер.

Снажнији цријевни микробиом значи бољу пробаву, имунитет и цјелокупно здравље. Покушајте за доручак додати неколико кашика уситњеног кокоса у зобене пахуљице или јогурт.

Суперхрана за сјајну кожу

“Кокосов орах може бити врло користан за кожу, посебно у облику кокосовог уља. Волим користити органско дјевичанско кокосово уље на кожи како би ми помогло смирити упале и црвенило, надокнадити ниво влаге, па чак и поспјешити брже зацјељивање рана”, каже Спрингер.

Будући да кокосово уље има значајну количину масти, Спрингер додаје да ће и вашем тијелу помоћи у бољој апсорпцији витамине Е и А који су антиоксиданси задужени за заштиту и обнављање коже. Притом имајте на уму да је кокосово уље комедогено, што значи да може зачепити поре, па бисте га требали избјегавати ако сте склони акнама.

Може побољшати когнитивне функције

Међу примарним обиљежјима Алзхеимерове болести је смањена способност мозга да користи глукозу као гориво, што може започети отприлике 10-15 година прије дијагнозе. Кад мозак не може користити глукозу као примарни извор горива, тијело ће као алтернативу користити кетоне.

Кокосово уље богато је прекурсорима за кетонска тијела. Стога се сматра да кокосово уље као дио свеукупне здраве прехране користи когнитивном здрављу пружајући алтернативни извор енергије мозгу”, објашњава Hewlings.

Бољи је од маслаца и масти

Важно је напоменути да кокосов орас садржи засићене масноће, но недавна истраживања показала су да садржи првенствено масне киселине средњег ланца. Hewlings објашњава да се оне различито апсорбирају и имају квалитетнији липидни профил у поређењу са масним киселинама дужег ланца, попут оних које се налазе у животињским мастима попут меса и маслаца.

Уља садрже више од масних киселина које их чине, укључујући остале храњиве састојке и витамине, који такође могу утицати на кардиоваскуларни ризик. Усто, прехрамбене масти дају енергију, кључне су за апсорпцију витамина топивих у мастима, основа су многих хормона, пружају заштиту органа и још много тога. Кокосови ораси садрже есенцијалне храњиве састојке који се налазе у тим дијеталним мастима и пружају здрав извор засићених масти, а истовремено пружају антиоксидансе – истиче Hewlings.