Чланови четири удружења у Кантону Сарајево, међу којима су угоститељи, музичари, хотелијери и занатлије, одржали су протестну шетњу због најављеног локдауна за викенд.

Они су шетали од спомен-обележја Вечна ватра до Владе КС, коју криве за лоше руковођење епидемиолошком ситуацијом и чије оставке траже уколико им не испуне захтеве или се стање не поправи након викенда.

Како је наведено, траже од Владе да се потпуно затвори Кантон Сарајево, ако се већ уводе овакве селективне мере.

„Данас овде нису само угоститељи, већ и занатлије, музичари, и остали радници, конобари. Ми тражимо потпуни локдаун“, казао је Адил Шурковић, један од незадовољних угоститеља.

Додао је да ће људи који су слободни два дана ширити вирус по остатку БиХ.

„Ми смо Влади КС дали своје захтеве, они знају шта им је радити. Уколико не повуку овакву одлуку, ми излазимо на демонстрације опет, биће нас више. Цео град је огорчен. Нема вакцина“, истакао је Шурковић.

Демонстранти су скандирали „купите вакцине“, а испред зграде Владе КС позивали су премијера Едина Форту да изађе и обрати им се.

Најавили су да ће протесте одржавати сваког дана док им не буду испуњени захтеви – увођење потпуног локдауна и ванредног стања у БиХ, које би им омогућило накнаду штете коју им доноси пандемија корона вируса и мере које се доносе у Босни и Херцеговини.

У претходним данима су истакли како они већ годину, због мера и заразе, раде са 30 посто капацитета, што им није довољно да би одржали пословање. Најавили су и да ће отпуштати раднике уколико се не нађе начин за помоћ.

„Ми угоститељи више не можемо даље, наша егзистенција је потпуно угрожена“, закључио је Шурковић.