Министар спољних послова Србије Никола Селаковић најавио је да ће идуће седмице посјетити БиХ и истакао да је један од разлога за долазак у Сарајево заједнички наступ земаља региона према Бриселу и у питањима од заједничког интереса.

Подсјетивши на озбиљне успјехе Србије на економском и политичком плану, али и кроз иницијативу “мини-Шенген” предсједника Србије, те премијера Албаније и Сјеверне Македоније, Селаковић је рекао да су они схватили да ће свима бити боље ако се буде заједнички наступало.

– Они су схватили да, ако будемо, као дио региона, наступали у одређеним питањима заједно, да ће нам свима бити боље, без обзира на многе политичке проблеме које вучемо из историје. Али, када су у питању ствари од заједничког интереса, хајде да се поставимо заједнички и према Бриселу. То је један од разлога мога путовања сљедеће недјеље и у БиХ, у Сарајево – рекао је Селаковић за ТВ Прва.

Он је напоменуо да је Србија показала солидарност према својим сусједима Сјеверној Македонији, Црној Гори, БиХ, Републици Српској, Федерацији БиХ, али да се на то у ЕУ није гледало благонаклоно зашто Србија “штрчи”.

Селаковић је рекао да је донација Србије вакцина против вируса корона не само БиХ, него и Црној Гори и Сјеверној Македонији показала добру вољу Београда да се уздиже регинална сарадња на значајно виши ниво.

– То показује нашу вољу да нема поражених, ни побеђених, већ да се заједно сви боримо да побиједимо ову пошаст која је снашла читав свијет, Европу, па и овај део Европе, а то је ковид-19 – рекао је Селаковић.

Он је истакао да је за земље региона у овом тренутку заједнички непријатељ не само вирус корона ковид-19, него има и још низ заједничких непријатеља као што су сиромаштво, економска неразвијеност и лош и застарео ниво комуникације међу земљама у региону.

Селаковић каже да је, стога, потребно уклањање баријера које постоје у једном малом региону од 15 милиона становника, који ће назадовати и постати невидљив ако не схвати да мора да се удружује и да јединствено наступа.

– Како да ми разговарамо са ЕУ од 500 милиона становника, ако нас овдје има 15 милиона – пита Селаковић.

Говорећи и данашњим изборима у Никшићу, у Црној Гори, Селаковић је рекао да се Србија не мијеша у унутрашња питања других држава и да се строго придржава тог принципа међународног права, те да је само занимају права српског народа у Црној Гори.

– Београд се не мијеша у изборе у Никшићу. За нас су важна права припадника српског народа. Тачка. Али, постао је уносан спорт напасти Србију за све када имате проблем са самим собом – рекао је Селаковић, коментаришући оптужбе из Црне Горе о мијешању Србије у никшићке изборе.

Када је ријеч о хрватској протестној ноти због напада на поједине припаднике хрватске заједнице у Србији на друштвеним мрежама, Селаковић је поновио да је то најглупља и најбесмисленија нота икада примљена, те посјетио да су у званичним хрватским медијима и по друштвеним мрежама присутне пријетње према Србима и увреде предсједника Србије и српског народа, а да хрватска држава на то не реагује.

Коментаришуићи најаве у медијима да би ЕУ требала да усвоји одлуку да се дозволи улазак у овај блок само онима који су вакцинисани вакцином одобреном у Унији, Селаковић је рекао да треба сачекати и видјети да ли ће то и заиста да се деси, те додао да би таква мјера изазвала разочарење и додатну озлојеђеност код грађана Србије.

Он је потврдио да ће Србија обезбиједити својим грађанима да се за два часа тестирају на вирус корона, као и на антитијела и са том потврдом ће моћи да путују.

Поводом доласка идуће седмице у Србију америчког изасланика за западни Балкан Метјуа Палмера, Селаковић је рекао да не очекује ништа епохално, те додао да је увјерен да ће на Србију бити и даље вршени притисци.

Селаковић је за борбу против организованог криминала у Србији рекао да је држава показала своју снагу и ауторитет, те да је увјерен да ће бити спроведена до краја, као и да се треба испитати да ли је био умијешан и страни фактор.