Фото: Вечерње новости

Нетакнута већ четврт вијека, скривена иза зидова некадашњег гиганта „Фамоса“ на Палама, налази се канцеларија првог предсједника Републике Српске, Радована Караџића. Камере АТВ-а су ушле у просторије које је Караџић користио од ’94 до ’96 године, а које су до данас под кључем. Милован Цицко Бјелица, један од најближих Караџићевих сарадника током ратних година, присјећа се тих дана.

„Када је преселио у овај кабинет, интензивирани су били преговори, разговори са представницима међународне заједнице, па су долазили наши пријатељи из Србије и Црне Горе. Долазили су црквени великодостојници, патријарх Павле, епископ Иринеј Буловић“, каже Милован Бјелица, начелник Општине Соколац.

Осим подебелог слоја прашине, који одаје године, зуб времена није претјерано нашкодио већини ствари у кабинету. Ту је стари радио, још прикопчан телефон, разне плакете, док све са зида посматра икона Бијелог анђела – поклон Пожеге Палама за Видовдан ’93. Може се наћи и боца вињака, са спремним чашама. У сефу, који је неко покушао да обије – налазе се углавном књиге. Начелник Пала каже – чувајући овај кабинет, његујемо историју стварања Српске.