Фото: Бојан Д.Тошић

Парастос погинулим српским борцима данас је, поводом обиљежавања четврт вијека од егзодуса 120.000 сарајевских Срба, служен у манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији, на чијим унутрашњим зидовима су исписана имена 4.210 српских хероја.

Старјешина манастира, архимандрит Андреј рекао је данас на 25. годишњицу погрома и страдања српског народа, да се народ годинама овдје окупља и благом Господу моли за покој, као и своје здравље и благослов, те позвао људе из власти да заједнички помогну да се манастир још надограђује и украси како би био понос наше регије и нашег народа.

Фото: Бојан Д. Тошић

Архимандрит Андреј је навео да су и данашњи снијег и невријеме подсјетили на ону страхоту кроз коју је српски народ прошао прије 25 година.

“Погинули борци су се жртвовали и дали највише од себе што су могли, живот свој за ближње своје, за све нас. Срби из Сарајева су у егзодусу носили су своје мртве и упокојене и тако за собом остављајући траг, тужан и величанствен траг са непуних 1.000 гробних мјеста на Малом Зејтинлику на Сокоцу као и сам манастир ,,Соколицу” на Равној Романији са 4.210 имена”, навео је Архимандрит Андреј.

Фото: Васић

Парастосу су присуствовали министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милиновић, предсједник БОРС-а Миломир Савчић, народни посланик Соња Караџић Јовичевић, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, начелник Сокоца Милован Бјелица, начелник општине Пале Бошко Југовић и други.