Министар здравља Аустрије Рудолф Аншобер очекује да би, ако не дође до нових проблема са испорукама вакцина, до краја другог квартала у Аустрији могло бити вакцинисано више од 4,6 милиона људи, или око 63 одсто одраслих грађана.

Аустрија полази од тога да ће у првом карталу добити око два милиона доза, а у другом још шест милиона. Додатно ће у другом кварталу пристићи и првих 687.000 доза вакцине Џонсон и Џонсон, твди Аншобер.

– Од Европске комисије најављена ранија испорука десет милиона доза Бионтек-Фајзер значи да ће Аустрија моћи да очекује око 200.000 доза – нагласио је он.

Од јула, тврди, планирано је да буде испоручено даљих 11 милиона доза већ одобрених вакцина за трећи квартал.

Укупно је Аустрија наручила 11,1 милион доза Бионтек-Фајзер, 6,9 милиона доза Астра Зенека вакције, 4,7 милиона доза вакцине Модерна, 3 милиона доза КјурВакс, 2,5 милиона доза Џонсон и Џонсон и 1,2 милиона доза Валнева вакцине.

Аншобер је објаснио да је у вријеме првог пакета набавке од јесени морало да се спроведе наручивање без постојања одобрења вакцина, без знања када ће добити дозволу и колике количине ће моћи бити испоручиване.

Због тога је одлучено да се за планираних 200 милиона евра што је могуће више наручи разноврсних производа.

Аустрија се, приликом наручивања, посебно ослонила на оне вакцине за које се очекивало брзо одобрење, јер је циљ да се вакцинација становништва обави до љета.