Већина суђења за ратне злочине пред Судом БиХ, која су раније заказана за ову седмицу, пролонгирана су за наредни период како би се спријечило ширење вируса корона.

Предсједник Кривичног одјељења Суда БиХ судија Минка Крехо рекла је да је због тешке епидемиолошке ситуације и заражених колега договорено да се редукује број рочишта која се одржавају у исто вријеме, као и број свједока.

Крехо је нагласила да су три вијећа Кривичног одјељења у немогућности да раде јер су судије болесне, преноси Бирн.

– Није нико наредио обуставу суђења, него судије процјењују како се може судити, може ли се заказати суђење, је ли нешто хитно – рекла је Крехои додала да у наредне двије седмице, док се стање не смири, треба да раде само хитни и предмети пред крај процеса.

Она сматра да би се на рочиште требало позивати по један свједок и водити предмете с малим бројем оптужених.

Из Суда је речено да се суђења одвијају у складу с ранијим кризним правним оквиром ове институције.

– Предсједници вијећа или судије појединци доносе одлуку о одржавању или одгађању суђења у конкретном предмету сходно процјени битних околности – навели су из Суда.

Према информацијама из ове институције, усаглашено је да се раније заказана суђења са службеног календара благовремено отказују уколико се сазна да је налаз неког од учесника у поступку позитиван.

Јуче, 16. марта, на неодређено вријеме одгођено је суђење Предрагу Бастаху, оптуженом за злочине у Власеници, а отказана су и за данас планирана рочишта за изјашњење о кривици седморице оптужених за злочине у Зворнику, као и у предмету за злочине почињене у Коњицу.

Одгођена су и одраније најављена четири рочишта за сутра, 18. марта, као и суђења за крај седмице, осим предмета у којем су оптужени Драган Викић и остали за злочине почињене у Сарајеву.

Неколико предмета ратних злочина с већим бројем оптужених на чекању је дуже од годину дана јер Суд БиХ, како тврде из ове институције, нема просторних усл