Тимови Цивилне заштите обавили су дезинфекцију јавних простора, болница и домова здравља, школских игралишта, паркова, тржних центара, предузећа и јавних установа у градовима Српске.

Дезинфекција јавних површина, која ће бити настављена и наредних дана, ради се на основу одлуке Републичког штаба за ванредне ситуације, ради спречавања ширења вируса корона.

Специјализовани тимови Цивилне заштите јутрос су обавили дезинфекцију јавних провршина, започевши по листама приоритета, са здравственим установама, школама и мјестима на којима су највећа окупљања људи.

– Грађани Српске треба да знају да улажемо напоре, и медицински радници и сви остали који су у систему заштите и спашавања и сви чланови Владе као и носиоци јавних функција у Српској. Покушавамо да спечимо даље ширење и даље погоршање епидемиолошке ситуације – каже Милан Новитовић, директор Републичке управе цивилне заштите.

У Требињу су дезинфиковани Полицијска управа, Дом ученика, Спортска дворана, Студентски дом и други објекти и јавне површине.

– Данас је заједничка акција, на терену је дезинфекција јавних установа и предузећа и то ћемо наредних дана радити учестало управо због ове ситуације, а све у циљу да спријечимо, колико је то наравно могуће, ширење вируса корона – истакао је Стеван Бекан, начелник Градског штаба за ванредне ситуације Требиње.

Здравствени радници истичу да се епидемиолошка ситуација у Српској погоршава.

У Бијељини је у посљедња 24 часа регистровано још 38 лица позитивних на вирус корона, а 58 пацијената је у ковид болницама.

– Имамо 26 животно угрожених, 13 на респираторима и оно што је најгори податак, јуче је било 11 пријема. За последња 24 сата 11 пријема у ковид болнице у Бијељини – наглашава Златко Максимовић, директор Болнице „Свети врачеви“ у Бијељини.

– Мислим да је овај четврти пик у задњих годину дана најгори.Оно чега се ми бојимо јесте још веће погоршање ситуације, зато што овај град и даље није закључан – наводи Данијела Ђукин, директорица Дома здравља у Бијељини.

Припадници тимова Цивилне заштите дезинфекцију су обавили јутрос и у Зворнику, Добоју, Бањалуци, Приједору, а сутра ће радити и у Градишци, Фочи и Сокоцу.