Министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић саопштила је данас да је Штаб за ванредне ситуације донио нови сет мјера које ће бити на снази седам дана ради спречавања ширења вируса корона у заједници.

– Најзначајније је да смо данас одлучили забранити рад угоститељских објеката за исхрану и пиће, укључујући објекте који послују самостално или у оквиру других објеката у којима се обавља привредна дјелатност, као што смо имали и раније, у шта спадају и кафане на бензинским пумпним станицама и сличним објектима – рекла је Гашићева новинарима у Бањалуци након сједнице Штаба.

Она је навела да је забрањено обављање занатских и услужних дјелатности чији обављање значи непосредсан контакт са корисницима, а ради се о непосредном крајњем контакту у шта су укључени фризерски салони и други третмани за уљепшавање, дјелатности за његу и одржавање тијела.

Гашићева каже да је забрањен рад и базенима, велнес и спа-центрима, посебно и у склопу угоститељских објеката за смјештај, као и скијалиштима и ски-центара, те трговачких центара гдје има више трговачких објеката заједно.

Она је напоменула да је забрањен и рад приређивачима игара на срећу, осим приређивачима интернет игара и лутријских игара на срећу, као и класичне томболе, те да неће радити ни установе културе.

Према њеним рјечима, циљ ових мјера је да се већи број људи не задржава на једном мјесту.

– Сви смо у предходним данима апеловали на грађане да се држе прописаних мјера, да заједничким дјеловањем и одговорним понашањем спречимо ширење вируса корона, а ставари нису сјајне – навела је Гашићева.

Она је рекла да је Штаб у сталном засједању и прати ситуацију и уколико буде ситуација захтјевала доносиће и друге мјере.