Фото: Б.Марковић

Републички штаб за ванредне ситуације Републике Српске пооштрио је мјере, у циљу сузбијања ширења заразе вируса корона, а једна од најупечатљивијих одлука подразумијева поновно затварање учионица и прелазак на онлајн наставу. У разговору са руководством школа на подручју наше општине сазнали смо да, иако нерадо, спремно прелазе на овакав вид одвијања наставе.

-Наравно, није нам први пут у посљедњих годину дана да одржавамо наставу на даљину, употребом различитих дигиталних сервиса. Ученици и наставници су се до сада добро упознали са таквим начином рада и спремни су за прилагођавање новим мјерама. Када је ријеч о епидемиолошкој слици у основној школи, у протеклом периоду нисмо имали алармантно стање. Прошле седмице нико од наставника није био у изолацији, док је ђака било двадест, а од тог броја само двоје их је позитивно на вирус корона. Дакле, јасно је да нисмо имали потебу за прекидањем наставе, али с обзиром на то да је ова мјера донесена на републичком нивоу, дужни смо да је проводимо. Надамо се да ћемо већ сљедеће седмице наставити са редовним одвијањем наставе – рекао је Ђорђе Рајић, директор Основне школе „Соколац“.

-Са онлајн наставом већ смо имали искуства прошле године, тако да ће ова седмица сигурно проћи без икаквих проблема по том питању. Ја сам лично противник оваквог начина рада, али морамо поштовати препоруке и надати се да ова одлука неће бити продужена. У соколачкој средњој школи два ученика су заражена, а осам њих који су пријављени као контакти са обољелима налазе се у кућној изолацији. Међу професорима тренутно нико није позитиван на вирус и никоме није одређена мјера здравственог надзора. У односу на школе у окружењу, па и читавој Републици Српској, код нас је изузетно повољна епидемиолошка ситуација – казао је директор Средњошколског центра „Василије Острошки“ Мирослав Максимовић.

Основну школу „Соколац“ похађа 852 ученика, распоређена у 32 одјељења, укључујући два подручна одјељења у Кнежини и на Равној Романији, те једно одјељење ученика са посебним потребама. Средњошколски центар „Василије Острошки“ броји 390 ђака, од чега је њих 50 у подручној школи на Хан Пијеску.