Велики број угоститеља, фризера и других радника окупио се данас на Тргу Србија у Источном Сарајеву како би изразили своје незадовољство одлуком Кризног штаба Републике Српске о затварању угоститељских објеката за исхрану и пиће, фризерских салона и других.

– Кренуло је све с тим да су нам узели један радни сат, односно 30 сати мјесечно, а онда су нам избацили сједећа мјеста, већ смо били угрожени али смо наставили да радимо, онда су почеле репресивне мјере у посљедњем викенду – каже угоститељ Ранко Вукмановић у изјави новинарима.

Вукмановић истиче да су инспекције долазиле у угоститељске објекте по два или три пута дневно, да су плаћали високе казне, али додаје да не траже ништа осим објашњења шта да раде са својим радницима.

Угоститељи поручују да је овај скуп организован без политичких премиса и подјела, да једногласност протестаната потиче из заједничке забринутости за животе и стања младих упосленика од којих би неколико стотина могло већ сутра бити на бироу.

– Свјесни смо да је здравствени сектор угрожен, угрожена је наша егзистенција, мислим да већина радника у угоститељском сектору не може да живи ако не ради, ни мјесец дана, да су везани за те своје плате – додаје угоститељ Игор Стајић.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је у телефонској изјави за портал Катера да је угоститељство јако важан сегмент у нашем граду, те да схвата разлоге за незадовољство угоститеља, али додаје да је важно поштовати мјере с циљем сузбијања вируса корона.

Ћосић каже да разумије да сваки прекид рада, угоститељима и другим радницима из дјелатности чији је рад обустављен у наредних седам дана, доноси штету и губитке у пословању, односно приходима, али додаје да према тренутним мјерама прекид ће трајати седам дана и та штета ће бити минимална.

– Влада Републике Српске је подржала овај сектор са надокнадама за раднике у оном периоду када нису радили, а и градске општине, гдје су угоститељски објекти регистровани, су пружиле одређену врсту финансијске подршке угоститељском сектору. Уколико буде било потребе, и град ће се овог пута укључити у подршку – каже Ћосић.

Ћосић истиче да је стање у домовима здравља и Болници “Србија” изузетно тешко и да тренутно нема потребе да се стварају било какве тензије, те је позвао становништво Источног Сарајева на разумијевање и одговорност, како би се ситуација у вези са пандемијом вируса корона стабилизовала.

– Мјере које се тренутно примјењују у Републици Српској се у далеко агресивнијем облику примјењују у земљама у региону и земљама Европе, и према томе, уколико се становништво буде држало ових мјера, оне ће се прије ублажити и стање ће се нормализовати и моћи ћемо се вратити редовним активностима – рекао је Ћосић у изјави за портал Катера.