Око 5.000 људи присуствовало је синоћ концерту у Барселони, након што су сви тестирани на корона вирус брзим тестом, у својеврсном експерименту шпанских власти који би могао да поново оживи музичку индустрију у тој земљи, али и широм свијета.

Љубитељи музике су на концерту шпанског инди рок бенда Лав оф лезбијан у хали Палау Сант Ђорди, морали да носе маске, али социјална дистанца није била обавезна, преноси Ројтерс.

У надреалним сликама са концерта, након годину дана физичке дистанце, људи су играли, пјевали и грлили се, а једино је море лица прекривених маскама говорило о томе да се ствари нису сасвим вратиле у нормалу.

Прије концерта, посјетиоци су тестирани на три локације у Барселони, а до средине дана три од 2.400 особа су биле позитивне, док је једна била у контакту са зараженом особом.

Власти су издале посебно одобрење за концерт, пошто су у Шпанији забрањена окупљања више од четири особе у затвореном простору.

Људи са срчаним обољењима, обољели од рака и они који су претходних недјеља били у контакту са особом зараженом корона вирусом, замољени су да не купују карте за концерт.

Карте су распродате, а коштале су између 23 и 28 евра. У цијену је урачунат тест на корона вирус и заштитна маска високог квалитета.

Организатори су навели да је синоћњи концерт у Барселони први комерцијални догађај у Европи са толиким бројем учесника од почетка пандемије.

Сличан експеримент, концерт са 500 учесника одржан у Барселони у децембру, дао је охрабрујући резултат, пошто су тестирање антигенским тестовима и употреба маски успјели да спријече инфицирање људи на концерту, иако нису примјењивана правила социјалног дистанцирања.