На Сокоцу је евидентирано 17 нових случајева заразе вирусом корона и епидемиолошка ситуација је и даље без побољшања, уз велики проценат заражених у односу на број тестираних, речено је Срни у Дому здравља „Др Љубомир Ћеранић“.

Директор ове здравствене установе Адријана Станар нагласила је да се у ковид амбуланти Дома здравља тренутно лијечи 46 пацијената, а здравствени надзор траје код 70 особа са подручја ове локалне заједнице.

Станарева је рекла да је због техничких проблема на расхладном уређају за чување вакцина привремено онемогућена имунизација око 600 пријављених лица старијих од 65 година са Сокоца, те да ће почети чим буду стечени сви потребни услови.

Она је подсјетила да је процес имунизације на Сокоцу почео у четвртак, 25. марта, у локалном Дому здравља.

Станарева је изразила наду да ће у што краћем року овлаштени сервисер отклонити техничке проблеме, те да ће запослени у Дому здравља учинити све да процес имунизације што прије буде квалитетно завршен.

„У нашој установи готово 50 одсто радника одсутно је због позитивног налаза или је у изолацији због вируса корона“, навела је директор соколачког Дома здравља.

Она је истакла да ће по отклањању техничких проблема бити настављено вакцинисање старијих од 65, те отпочети имунизација лица млађих од 65 година која имају придружена и хронична обољења.

Станарева је навела се, уз помоћ волонтера Удружења „Свети Василије Острошки“, припрема простор у дијелу соколачке Спортске дворане, у којем ће бити обезбијеђени сви потребни хигијенско-епидемилошки услови за процес имунизације.

„Што се више људи вакцинише – смањује се могућност трансмисије вируса кроз популацију и самим тим ћемо олакшати наш рад у Дому здравља, па ће читава епидемиолошка ситуација у овој локалној заједници бити побољшана“, појаснила је Станарева.

Она је препоручила лицима која приме вакцину против ковида 19 да поштују епидемиолошке мјере како би дали простора имунитету да направи антитијела.

Станарева је нагласила да ће запослени у Дому здравља учинити све да имунизација протекне у најбољем реду.