Поново је стигла сезона сремуша. Уколико сте љубитељи ове преукусне салате која је самоникла и има је у нашим шумама, а можете је купити и на пијаци, ово је добра вест за вас.

Сремуш је зелена биљка која се назива и „дивљи“ или „медвеђи лук“, али и „убица отрова“, јер је једна од најбољих природних намирница која чисти систем органа за варење и крв од токсина који су се таложили у организму током зиме.

Биохемичари тврде да је сремуш чак здравији од белог лука, а због обиља алина који се под утицајем кисеоника претвара у алицин, дивљи лук подмлађује крвне судове и чини их еластичним. Сремуш је богат и етарским уљима, вредним минералним солима, шећером, витамином Ц, каротеном…

Сезона ове биљке је пролеће, односно бере се у априлу и мају и прави, органски сремуш, расте дубоко у шумама. Ова биљка има одличну моћ детоксикације, немачки травар Јохан Кницкле истицао је његову вредност и и говорио да би људи били потпуно здравиако би сремуш укључили у свакодневну исхрану.

Због обиља витамина Ц који садржи, сремуш је одличан по имуни систем, а у кулинарству можете експериментисати и стављати га у разна јела. Ипак, најделотворнији по здравље биће ако га користите у свежем стању.

Савршено се слаже уз зелену салату, а уз мало сирћета и маслиновог уља можете аправити укусну салату од сецканог сремуша. Можете направити и оброк салату, тако што ћете исецкати краставац и сремуш, па зачинити и полити јогуртом. Можете од њега правити чорб еили супе, користити га као додатак разним јелима, али и правити питу и рижото са сремушем.

Ево какво благотворно дејство сремуш иам по здравље нашег организма:

  • регулише холестерол и смањује притисак
  • јача имунитет и штити од вируса и инфекција
  • помаже код чира на желуцу и гастритиса
  • чисти крвне судове и подстиче здравље срца
  • у облику купке негује кожу
  • прочишћава организам од токсина
  • смањује надустост
  • побољшава и чисти органе за варење

Како да припремите лековити сок од сремуша:

Ситно исецкајте листове сремуша и из њих исцедити сок уз помоћ соковника. Добијени сок складиштите у стакленој тегли. Можете конзумирати по 1 кашичицу сока од сремуша три пута на дан или га сипајте у јогурт или воду, а најбоље је да га једете као салату док је свеж.