Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија

Кључна компонента имунолошког система позната као Т-ћелије ефикасно се бори против најзаразнијих варијанта ковида 19 и повећаног ризика од реинфекције, каже се у студији америчких научника.

Неколико недавних студија показало је да би одређене варијанте коронавируса могле бити снажније од имунолошке заштите антитела и вакцина, пише Реутерс а преноси Н1.

Али антитела, која блокирају коронавирус да се веже за људске ћелије, само су један део приче, каже се у студији коју су спровели научници с Националног института за алергију и заразне болести (НИАИД)

Други део приче чине Т- лимфоцити, а називају се још “убојите Т-ћелије” зато што оне уклањају заражене ћелије и тако заједно са анителима спречавају најтеже облике болести.

Научници су анализирали крв 30 особа које су се опоравиле од ковида 19 пре него што су се појавиле нове заразније варијанте.

Из тих узорака идентификовали су специфични облик Т-ћелија (лимфоцит Т ЦД8, што је техничко име) које су активне против вируса, преноси агенција Франце пресс.

Затим су проучавали да ли ће Т- ћелије бити способне да препознају три главне, заразније варијанте САРС-ЦоВ-2, а то су Б.1.1.7 која се појавила у Великој Британији, затим Б.1.351 идентификована у Јужној Африци и Б.1.1.248 варијанта из Бразила.

Свака од тих варијанти носи мутацију у подручју протеина С, “шиљака” на површини вируса помоћу којих напада људске ћелије, нарочито у случају варијанте Б.1.351.

Три заразније варијанте показале су се опаснијима за антитела, које их теже препознају.

У случају коронавируса, антитела се вежу на шиљак како би спречили вирус да инфицира ћелије, а Т- лимфоцити или Т-ћелије задужени су за “убијање” већ заражених ћелија.

Научници су установили да су одговори Т-ћелија углавном очувани и да могу да препознају све мутације у проученим варијантама, што није случај са антителима.

“Наши подаци, али и резултати других група, показују да Т-ћелије у одговору на ковид 19 код појединаца заражених првим варијантама коронавируса могу потпуно да препознају главне нове варијанте из Велике Британије, Јужне Африке и Бразила”, рекао је Ендрју Ред из НИАИД-а и Универзитетске школе за медицину Џонс Хопкинс која је водио студију.

Ова студија допуњава претходну која је такође указивала да се заштита Т-ћелија очувала и при другим варијантама коронавируса.

Научници НИАИД сматрају да су потребне нове студије које би потврдиле њихова открића.

Њихов рад је је објављен у “Опен Форум Инфецтиоус Дисеасес”, али још није прошао рецензије независних стручњака.