Епидемиолошка ситуација на подручју Сарајевско-романијске регије веома је неповољна, велика је трансмисија вируса у заједници због чега је дошло и до великог оптерећења здравственог система, рекао је Срни руководилац Регионалне канцеларије Института за јавно здравство Владо Миовчић.

Миовчић је истакао да је све већи број хоспитализованих, да су болнички капацитети ограничени, те да је из дана у дан већи пријем од отпуста пацијената.

Он је указао да је велики проценат позитивних од броја тестираних. “У посљедњих седам дана стојимо на проценту од 60 одсто позитивних од броја тестираних”, додао је он.

Према његовим ријечима, клиничке слике пацијената су све теже, од 10 до 12 пацијената налази у ковид интензивној њези, док је осталим потребна кисеоничка подршка.

“Све су то чињенице које говоре да је епидемиолошка ситуација и даље неповољна, због чега поново апелујемо да се грађани придржавају свих мјера и да буду дисциплиновани”, рекао је он.

Миовчић је оцијенио да процес вакцинације тече несметано и да се биљежи велика заинтересованост грађана који припадају приоритетним групама.

Он је рекао да тренутно здравствене установе потражију вакцине од Института, у складу са својим капацитетима.

“Лоша епидемиолошка ситуација довела је до тога да имамо већи број заражених грађана и здравствених радника, због чега имамо недостатак кадра, па је отежано организовање процеса вакцинације”, нагласио је Миовчић.

Тренутно се вакцинише приоритетна група грађана са више од 65 година, а у наредном периоду Миовчић очекује да почне пријава у домове здравља особа са хроничним болестима, које су фактор ризика за ковид 19.

Он је навео да ће након тога бити вакцинисане особе од 18 до 64 године које раде на пословима од јавног значаја као што су новинари, просвјетни радници, васпитачи у предшколским установама, припадници полиције, Цивилне заштите, ватрогасци, инспектори и други.