Фото: СРНА

На сједници Скупштине општине Соколац скупштинска већина изнијела је низ замјерки на писање редакције портала „Соколац-срце Романије“ и затражила од начелника општине Милована Бјелице да одмах раскине сарадњу са власником портала.

Независни одборник Његош Самарџија, који је предсједник Клуба одборника Демоса у Скупштини општине Соколац, рекао је новинарима да је за одборнике скупштинске већине спорно што је овај портал све вријеме предизборне кампање, а и након тога, како каже, служио за блаћење угледа изабраних одборника СНСД-а, Демоса и Уједињене Српске који чине скупштинску већину на Сокоцу.

„Осуђујемо досадашњи начин кориштења портала општине Соколац и блаћење угледа одборника скупштинске већине“, поручио је Самарџија.

На питање да ли је потписан неки уговор или споразум о сарадњи са власником портала, каже Самарџија, начелник општине је у више наврата одговорио да није, чиме је сам себе демантовао.

Он је додао да су, према Информацији о раду и власничкој структури портала „Соколац- срце Романије“ главном уреднику овог портала на располагању били сви новинари запослени у соколачком Јавном предузећу „Инфо центар“, те њихов директор и главни уредник.

Самарџија каже да је закључено да директор „Инфо центра“, чији је оснивач Скупштина општине Соколац, именује главног уредника међу запосленим радницима у овом предузећу који ће убудуће водити сајт или да ангажују овлаштену кућу која ће то урадити.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица нагласио је да портал у приватном власништву „Соколац – срце Романије“ није радио неовлаштено, већ у договору са њим, без надокнаде, али је у посљедње двије године општина за њих плаћала закупнину веб домена и хостинга код фирме „Глобалхостинг“ /Нови Травник / од 545 КМ годишње са ПДВ-ом.

Он је рекао да су на овом сајту објављиване информације и да је најмање било личног вријеђања, те да је било коментара који ни њему нису одговарали.

Начелник општине Соколац је истакао да ће „Инфо центар“ наставити да ради са својим порталом.

Он је рекао да ће, ипак, испоштовати ставове скупштинске већине када је ријеч о раскиду сарадње са досадашњим порталом, те додао да ће портал „Соколац – срце Романије“ наставити да ради као портал начелника општине.

У расправи о Информацији о уплаћеним средствима пројектантској кући „Студио Мотика“, којој је повјерена израда пројектне документације за Градску кућу на Сокоцу, одборници скупштинске већине замјерили су начелнику општине што је вриједност израде овог пројекта скоро четири пута већа него што је то уобичајено.

Бјелица је подсјетио да је вриједност тог пројекта око 340.000 КМ са ПДВ, те да он подразумијева комплетну документацију, од нултог пројекта до уређења ентеријера.

Он је додао да тим пројектом није обухваћена само Градска кућа површине око 3.500 метара квадратних него и Споменик и Трг патријарха Павла површине око 6.000 метара квадратних.

Бјелица подсјећа да се на објављени позив за израду пројекта јавила пројектантска кућа Новице Мотике, која је добила посао за израду потребне документације за овај комплекс на Сокоцу.

Начелник је нагласио да је укупна вриједност инвестиције пет до шест милиона КМ, а коначан износ инвестиције ће бити познат након завршетка пројекта.

На сједници је речено да ће информација о уплаћеним средствима пројектантској кући „Студио Мотика“ бити усвојена када на наредној сједници Скупштине општине Соколац одборницима буду достављене додатне информације о извршеним уплатама за израду пројекта у протекле три године.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име