Високи црквени великодостојници апелују на вјернике да се вакцинишу против корона вируса како бисмо заједно што прије побиједили ову пошаст и осуђују све који позивају против имунизације. Ово је малтене први пут да су владике Српске православне цркве изнијеле јасан став о овим световним питањима.

Владике СПЦ позивају вјернике да се вакцинишу “Постоји само оно што се зове обичан здрав људски разум”

Тако је епископ пакрачко-славонски Јован јуче говорио о ставу СПЦ према вакцинацији и истакао да “све што болести држи далеко од нас јесте управо вакцина, оно што је медицина пронашла и оно на чему смо јој захвални”.

– Наравно да сам се вакцинисао, побогу. Постоји само оно што се зове обичан здрав људски разум. Наиме, да нема вакцинисања, ми бисмо данас имали туберкулозу, имали бисмо мале и велике богиње, имали бисмо читав низ болести од којих се умирало, горе него што се умире данас од рака. Да подсјетим да је туберкулоза била једна од највећих пошасти на свијету. Исто важи и за ову болест која је нама однијела и патријарха и митрополита Амфилохија и владику Атанасија, владику Милутина. То је болест, то је нова болест, за коју је свакако требало брзо наћи вакцину – рекао је владика Јован у укључењу у “Јутро на Првој”, а осврнуо се и на недавни протест антивакцинаша:

– Здраворазумски људи не могу да разумију ни то да се прича о томе да је Земља равна. Има у 15. вијеку Никон Јерусалимац, српски монах који је дошао из Јерусалима, и који пише кћерки кнеза Лазара. Каже: “Неки глупи људи тврде да је Земља равна попут плоче или, што је још глупље, да стоји на седам стубова, а још су стари Грци знали да је Земља округла попут јајета и да виси у космосу.” То је било 160 година прије него што је спаљен Ђордано Бруно због тога што је тврдио да је Земља округла.

И викарни епископ ремезијански Стефан, старешина Храма Светог Саве у Београду, обратио се грађанима у промотивном споту за имунизацију да се вакцинишу:

– Ја сам се вакцинисао да бих вам служио, вакцинишите се и ви, прије свега да бисте сачували свој живот – рекао је владика Стефан.

Он је вјерницима упутио позив да на Ускрс дођу у Храм да заједнички пославе “животодавца Исуса Христа”.

И Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, који је био чувар патријаршијског трона након смрти патријарха Иринеја, примио је вакцину у Сокоцу и тада поручио:

– Бог је дао човјеку све што је потребно, па чак и вакцине. Није то измишљотина, него само пронађени лијек у творевини Божјој и зато су вакцине једно средство да се уклони оно што се појављује као болест – навео је митрополит, који је и сам био хоспитализован због ковида 19, пише Курир.