Према неким процјенама, већина људи током живота сања више од 100 000 пута.

Сви сањамо, сваку ноћ, а опет јако мало знамо о сновима и какве нам заправо поруке они шаљу. Постоји неколико чињеница које можда нисте знали о сновима.

Сањање може помоћи при учењу

Ако учите за испит или покушавате да савладате нову вјештину, размислите о ранијем одласку у кревет умјесто учења до касно у ноћ. Када мозак сања, помаже вам у учењу и рјешавању проблема. Истраживања су показала како кроз сан мозак обрађује нове информације. За бољи и квалитетнији сан и способност учења избјегавајте буку у спаваћој соби, попут ТВ-а, која може негативно утицати на квалитет снова.

Најчешћи сан? Превара партнера!

Ако сте се икада пробудили након сна у којем вас је супруг преварио на примјер са пријатељицом, нисте у мањини. Најчешћи (забиљежен) сан је онај у којем је у питању превара партнера. Истраживање спроведено на више од 5.000 људи показало је да сан о превари прогања већину људи и да се понавља. Ријетко је повезан са преваром у стварном животу, а више указује на страх од напуштања.

Сањамо неколико различитих снова током ноћи

Не сањате само једном током ноћи, већ је у питању читав низ снова, само их се не сјећате, потврдили су стручњаци. Сањамо сваких 90 минута током ноћи, а сваки циклус сањања је дужи од претходног. Први сан у ноћи траје око пет минута, а посљедњи, прије него се пробудите може бити и до 45 минута дужине. Према неким процјенама, већина људи током живота сања више од 100.000 пута.

Поруке снова који се понављају

Често сањате један те исти сан? Потражите скривену поруку у том сну како бисте се ријешили проблема који вас мучи. Примјера ради људи често могу сањати како губе или ломе зуб. Код овог сна можете размислити о зубима и о томе шта уста заправо представљају. За ум који је успаван, зуби и уста су симбол за ријечи, па вам пажња коју обраћате зубима у сну потенцијално сугерише рад на комуникацијским вјештинама.

Чак се и бизарни снови могу објаснити

Значење снова често је повезано са стварима које треба разумети о себи и околини. Стога, умјесто да их одбаците као неважне, размислите о томе како сте се осјећали због тог чудног сна. На примјер, понекад су циркус и олуја само начини исказивања опсега емоција према својој мајци.