Фото: Бојан Д.Тошић

У склопу еколошке акције „Посади свој хлад“ у Сокоцу је данас подијељено 100 садница бијелог јасена. Основни циљеви акције, чији је организатор Невладина организација „Зелени развојни центар“, су: унапређење и подизање свијести о заштити животне средине и чување околине за генерације које долазе. Из Одјељења за локални развој општине Соколац указали су на значај оваквих активности.

-У посљедње вријеме све је израженија еколошка револуција у свијету, која није заобишла ни наш регион, државу, па и локалну заједницу. Недавно су грађани Сокоца успјели у намјери да заштите ријеке. У тој борби између економског развоја и очувања животне средине ипак се мора пронаћи одговарајући баланс. У супротном, посљедице би могле бити прилично негативне – истакао је Момчило Реновица, из поменутог општинског Одјељења.

Он је казао да је сваки појединац могао узети по једну садницу, али су одлучили и да неколико њих прослиједе одређеним организацијама и установама.

-Оцијенили смо да би погодно мјесто за саднице могли наћи чланови „Омладинске организације“ и Планинарског друштва „Гласинац“ с обзиром на то да се залажу за сличне активности, као и руководство образовних установа у склопу дворишта око објеката. Захваљујем се организаторима акције што су нам послали саднице и што воде рачуна о нашој околни – додао је Реновица и изразио наду да ће сличних подухвата бити и убудуће.

Фото: Бојан Д.Тошић

Спонзори пројекта су компаније ХОЛДИНА и Енергопетрол, који у склопу ове акције посебан акценат стављају на здравствену функцију.

Невладина организација „Зелени развојни центар”, званични је партнер највећег еколошког покрета на свијету „Let’s do it! World“ који постоји у 185 земаља и члан вјероватно највеће еколошке акције на свијету „Trillion Trees Action“ коју је покренуо Свјетски економски форум у Давосу.