Фото: Бојан Д.Тошић

На фестивалу „Ритам Европе“ младе средњошколке из Сокоца Маријана Грујић, Анђела Симић и Сара Тошић извешће белгијску пјесму, потврдио је извршни директор програма фестивала Давид Макевић. Он је на конференцији за медије која је данас одржана у Сокоцу указао на велико задовољство досадашњим радом у Републици Српској и истакао да је први пут да се сарадња остварује са овом локалном заједницом.

Сам фестивал има позитиван ефекат и комуникацију са локалним самоуправама и то истичем као неко ко већ тринаест година води европске пројекте који искључиво за циљ имају само развој и подстицање младих талената – рекао је Макевић.

Током претходне године „Ритам Европе“ је реализован уз помоћ РТРС-а, а због пандемије вируса корона снимани су спотови за све учеснике. Према ријечима Макевића, највјероватније ће се такмичење и у овој години одржати на исти начин.

Фото: Бојан Д.Тошић

– Знамо шта нас је у протеклој години задесило, самим тим уз нека позитивна искуства, вјерујем да ћемо успјети у потпуности да реализујемо и ову сезону. Општина Соколац ће бити представљена једном лијепом белгијском пјесмом, која је веома динамична. Уз сарадњу са нашим музичким директором, ми смо изабрали земљу коју ће дијете најбоље изнијети у складу са њеним вокалним способностима. До септембра нас очекују техничке и организационе припреме, а наши едукатори ће доћи из Београда и вршити едукацију са учесницама – додао је он.

Макевић је захвалио начелнику општине Соколац Миловану Бјелици, који је омогућио дјеци и грађанима телевизијски садржај ове врсте, да у европском духу представе таленте на најбољи могући начин.

– Ово такмичење је веома значајно, првенствено за дјецу која су до сада показала неке од талената. Саме припреме које ће услиједити, утицаће на унапријеђење њиховог талента. Несумњиво је велики позитиван утицај овог фестивала на учеснике, али и на саму локалну заједницу, јер они постају амбасадори наше општине. Поготово мале средине, које се боре да се о њима чује лијепа прича, ја то разумијем и одмах сам прихватио идеју. Обавезе које општина има према овом фестивалу биће извршене на вријеме – констатовао је начелник Бјелица.

Белгијску пјесму ће извести Маријана Грујић а на плесном подијуму ће је пратити чланице ПК „Ника“ Сара Тошић и Анђела Симић. Анђела је прошле године имала прилику учествовати на „Ритму Европе“ када је наступала у саставу екипе која је представљала Град Источно Сарајево.

Фото: Бојан Д.Тошић

– Са прошлогодишњег такмичења носим прелијепе успомене, стекла сам много пријатеља са којима и данас имам контакт. Драго ми је што сам опет у могућности да сарађујем са дивном екипом и што сам поново изабрана. Прошле године смо освојили треће мјесто, ове године Соколац иде на побједу – закључила је Анђела.

„Ритам Европе“ је фестивал на којем дјеца из Србије, Црне Горе и Републике Српске пјевају пјесме са Евровизије, а које ће бити емитоване путем РТРС-а. Ове године, први пут учествује општина Соколац, а налази се међу петнаест градова из РС који ће учествовати на овом такмичењу.

Бранка Радоњић
Рођена 26. априла 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. У Источном Сарајеву на Филозофском факултету студирала журналистику (2007–2013) и стекла звање дипломирани новинар. Запослена у Инфо центру Соколац од 2013. године.