Ближимо се крају Васкршњег поста, који се још зове Часни или Велики, и најстрожи је пост у црквеном календару. При приступању посту верници често имају различите дилеме, које некада не могу сами да разреше, а информације до којих долазе их само додатно збуњују због недоследности. Поједини се, првенствено из незнања и страха, колебају и плаше да приступе посту, мислећи да нису спремни и да неће издржати толика искушења. Све ове дилеме, као и најчешће грешке које људи праве у вези са постом, покушали смо да разрешимо у разговору са оцем Стеваном Јовановићем, који је ђакон храма Вазнесења Господњег у Жаркову, и вероучитељ у Петој Београдској гимназији.

Овај дипломирани теолог који верску наставу предаје већ 12 година је омиљен међу ђацима и колегама. Члан је Медијског тима и координатор Одељења за дијалог у култури при Канцеларију за Верску наставу, укључен је у рад Одбора за израду новог Наставног плана и програма за Православни катихизис при Комисији за унапређење црквене просвете Светог архијерејског сабора Српске православнце цркве. Од 2014. године је и члан Мисинарског одељења при Светом архијерејском сабору.

– Однос према храни је први однос према животу одређен жељом и задовољством. Ми заправо кроз пост покушавамо да будмео изнад тога, да наше одлуке, наши поступци не буду одлучени жудњом, жељом или фрустрацијом, већ да направимо једну задршку у односу на нагоне и да можемо да промишљамо. Човек који је навикнут на пост учи да себи и свом разуму да шансу да преузме кормило његовог живота, да не буде просто играчка нагона. Однос према храни је само почетак тога, он није циљ већ средство, а циљ је да преузмемо што већу контролу над сопственим животом, каже ђакон Стеван.

– Младима је данас јако тешко, теже него нашим генерацијама, јер они морају да науче да кажу не на много више искушења него што смо морали ми. У посту нема неке специјалне форме која мора да се испуни, већ кроз разговор са својим свештеником свако треба да види како може, како је у стању да пости. За сам крај Васкршњег поста постоји једна чувена беседа која се чита, где се каже “И ви који сте постили и ви који нисте постили приђите, јер ово причешће које вам се дарује је дар”. Многи мисле да ће постом да заслуже Божју љубав или милост, а она је дарована, не заслужујемо је, како год да радимо. Постом, молитвом и трудом на себи ти себи помажеш да ти будеш најбоља верзија себе самог, а Бог ће те волети и ако си најгора верзија себе, објаснио је ђакон Стеван.