Спелеолошки комплекс пећине Орловача у Сумболовцу код Пала за туристе ће бити отворен у четвртак, 15. априла, а посјете ће се одвијати у складу са тренутним епидемиолошким мјерама, рекао је стручни сарадник за културно-историјска добра општине Пале Младен Самарџић.

Самарџић је истакао да је планирано да је пећина Орловача једина туристички уређена пећина у Републици Српској и налази се само 700 метара од главног магистралног пута Пале-Соколац.

Посјета пећини у четвртак ће бити бесплатна, у терминима од 9.00, 12.00 и 15.00 часова.

Самарџић је навео да ће због вируса корона изостати разне активности и окупљања, те ће чланови Спелеолошко-еколошког друштва „Орловача“ бити водичи како се не би стварала гужва, с обзиром на дозвољен број људи на једном мјесту.

Самарџић је додао да ће до почетка сезоне бити завршено маркирање стаза и постављање клупа за одмор, што је важно за сваког туристу који хоће да прође Стазом здравља до видиковца чија је дужина два километра, адреналинском, али и обичном стазом.

Према његовим ријечима, урађен је и нови сајт комплекса гдје ће туристи имати могућност да се пријаве за посјете, због ограниченог броја улазака у пећине Орловача и Извор Мокрањске Миљацке, а постављен је и видео-надзор.

„Орловача је дуга 2,5 километара. Код пећине Извора Мокрањске Миљацке је неопходно користити прописну опрему и поштовати ограничење уласка до седам људи. Она је специфична због језера преко којег се прелази чамцем и великих просторија“, навео је Самарџић.

Он је додао да је у плану и реализација започетих пројеката – амфитеатар, ресторан, приступни пут за који су издвојена средства из општинског буџета.

„Све то ће допринијети развоју овог комплекса, као значајног туристичког потенцијала, а много ће значити и за дјецу са подручја општине Пале. План је да у договору са школама организујемо бесплатне курсеве пењања за дјецу како бисмо их научили основама“, поручио је Самарџић.

Он је додао да је планирано да пећина Орловача буде центар цјелокупног развоја пећинског и руралног туризма на Палама.

Посјете пећини планиране су до 15. октобра, од уторка до недјеље. Цијена улазница износи од двије до четири КМ.