Уважени суграђани,

У анкети порталa ,,Соколац-срце Романије”, на коју је одговорило 10% укупног броја становника наше општине 84% подржава градњу трга и Градске куће Соколац.

Анкета путем фејсбук странице је била једнодневна, а питање јасно и недвосмислено, као и одговор наших суграђана.

,,Да ли подржавате реализацију пројекта изградње трга, градске куће и спомен обиљежја Патријарху Павлу у Сокоцу?”

Укупно: 943 гласова

ДА – 789 (84%)
НЕ – 154 (16%)

Јасно је цијењени суграђани да сам ја неко ко слуша и саслуша проблеме и потребе свих грађана. Моја врата су свима отворена, а годинама свакодневно комуницирамо и преко друштвених мрежа.

Као што сам одговарао и одговарам на питања политичких противника, сада мислим да је важно, у ствари много важније, да разговарам са људима који своја питања и коментаре постављају јасно и директно, не скривајући се иза лажних профила.

Покушавам дакле да на сва ваша питања одговорим, да заједно нађемо најбоља рјешења. Зато сада одговарам на ваше коментаре у вези Градске куће. Желим да појасним неке ствари како би и заједно усмјерили енергију на градњу једног тако важног пројекта.

Да би било јасније, улагање које се процјењује између 6,5 и 7 милиона КМ, а тачан износ знаћемо када буде завршен главни пројекат, није нешто што се плаћа прије завршетка. Дакле не онако да ми дамо тај новац одмах и да све остало на подручју наше општине трпи и пати због те градње.

Овај износ је износ потпуног завршетка и опремања свих садржаја који треба да чине Градску кућу. Радиће се постепено, по фазама, дијелом из буџета, дијелом од средстава Републике Србије, дијелом од донација, или кроз приватно јавно партнерство и тако даље.

Ваши коментари и питања у вези овог пројекта су:

1. Прво средите Дом здравља, па онда остало. Немате возило хитне помоћи а ви би да правите градску кућу…

Сређивање и реконструкција Дома здравља ,,Др Љубомир Ћеранић” започиње чим се поправи и стабилизује вријеме, те док се смањи број ковид пацијената. Уговор за два санитетска возила је потписан, сада чекамо испоруку од јапанског произвођача.

2. Лијепо је сјећати се патријаха павла и одавати му почаст на сваком кораку и у свска доба али господиненачалниче асвалтирајте прво путеве за села да се могу људи враћати на своја огњишта и да могу као људи достојно отичи на гробља да обиду своје мртве нај милије а не скачемо по рупама кода није 21 вјек поздрав

Стално причамо о селима, о путевима, а занемарујемо једну сурову и тужну истину, велика већина нас не живи на селу. Многа наша села су потпуно празна. Они који су отишли у велике градове па и велики број оних који су у Сокоцу, не иду на своја села. Односно оду за задушнице или када неко умре. Морамо поставити оправдано питање колико је исплативо градити пут тамо гдје нема никога, пут за један дан годишње?

Ово су реалне ствари и колико год некоме то било тешко признати и разумјети то је тако. Повратком људи на села постаје разумно градити пут ка селима гдје нема никога…

3. Зашто срушили сте велелепни хотел и сад да опет неко профитира,,,

О хотелу сам говорио у више наврата, а последњи одговор у вези те теме можете прочитати ОВДЈЕ.

4. Све је то лијепо, али има пуно пречих ствари што би требало одрадити….

О приоритетима се може разговарати, можемо и полемисати. Слободно наведите те прече ствари, али аргументовано и молим вас да обратите пажњу да је то надлежност једне локалне администрације, а не других нивоа власти.

5. Мислим да прво треба закрпити рупу код семафора код пијаце, трајно.

Рупе се крпе свуда и стално. Шта би било изграђено било гдје, да се чека да се закрпе све рупе? Сагласан сам да треба закрпити рупе и поправити улице и поплочати тротоаре, али зашто или/или, зашто не и/и? Конкретно, рупе у улици Груја Новаковића (транзит) су у надлежности ЈП ,,Путеви Републике Српске”, од којег имамо обећање да ће се ова дионица ,,пресвући” у потпуности.

Дакле, рупе на путу ћемо закрпити, али како ћемо рупе у души наше дјеце и унучади јер немамо музеј, галерију, позориште, биоскоп… Да ли би друштва широм свијета напредовала у било ком правцу, да чекају да искоријене глад, да ријеше питање свих бескућника и томе слично, па да тек онда раде даље?

6. Предивно и монументално, као бела кућа. Мада мислим да би пре тога требало асфалтирати све путеве који повезују околна села, заменити старе дотрајале дрвене бандере бетонским да људи имају струју кад падну не тако мали снегови. Кад све буде цакум пакум онда ова зграда дође као печат. Стварно ми се допада како изгледа дизајнерски, архитекти свака част.

Тачно је да наша струја мора бити боља, тачно је да нам требају и асфалтирани путеви. Само зашто да не радимо упоредо, да поправимо нашу електро мрежу, али и да градимо Градску кућу?

Ми се за бољу струју боримо одавно. Потписивали смо петиције, писали апеле, дописе надлежнима у нашој општини, потом предузећу по нивоима до генералног директора Електропривреде Републике Српске и ресорног министра. Просто оно што је до нас, ми смо чинили и чинимо и даље, да испорука електричне енергије буде квалитетна.

Знате, сагласан сам да треба да асфалтирамо путеве до свих села и засеока, али у пракси када би вам поставио питање: Желите ли пут до вашег села, или гасовод до ваше куће у Сокоцу, или прикључак на централно гријање, или бољу расвјету, тротоар, бољи интернет сигнал, шта би сте, или шта би смо прије изабрали?

У људској природи је да стално трага за новим и бољим, па тако чим се поправи неки сегмент, сви се окрену и сматрју да треба побољшати неки други и то је сасвим логично. А уколико поштено запитамо сами себе гдје је на листи приоритета оних који живе у Сокоцу, знајући да највећи број људи своје вријеме и живот проводи управо у ужем градском језгру, неки сеоски пут, па макар био и до њиховог села, мораћемо да признамо да се не котира високо. Понављам не сматрам да треба да буде или/или већ и/и односно и путеви до села, али и Градска кућа.

Соколац увијек подржавао све пројекте у доњем дијелу Града

Соколац је имао разумјевање и подржао је бројне пројекте у доњем дијелу града. Много је тога урађено и изграђено у Источном Новом Сарајеву, Источној Илиџи, па и Палама. Нисмо имали ништа против изградње Скупштине града, Административног центра Владе Републике Српске, атлетске тартан стазе у Палама. Поздрављали смо вртиће, школе, гимназију. Факултети су углавном у доњем дијелу града и у Палама. Нас је прескочио и шумарски факултет због немара и небриге људи који годинама руководе шумама и ШГ ,,Романија”.

Подржавамо и планирану градњу Музеја Републике Српске у Палама.

О улагањима у Олимпијски центар Јахорина да и не говоримо. Недавно су преузели управљање Андрићградом, раније су купили Игришта. Планира се „Прстен око Дрине“, са Златибором, Бајином Баштом, Таром, а прескаче се и занемарује Романија и Соколац кроз који морају проћи и они који са Јахорине крену у Андрићград, Златибор и Тару и они који крену ка Игриштима или са Игришта ка Јахорини.

Сада је вријеме да све ове општине у граду подрже наше пројекте. Да искажу исто разумјевање и уважавање интереса становника Сокоца као што ми подржавамо и као што смо подржавали потребе других дијелова града. Наши пројекти су конкретни, рационални и важни.

Главни пројекат Градске куће је у изради, јавни позив за базен и стадион траје. Ту је питање откупа водовода, да би приступили даљим пројектима, пречишћавања воде на изворишту за шта је подршку најавила чешка влада, као и изградњи колектора за отпадне воде. Сваки добронамјерни становник Источног Сарајева схвата важност и корист ових пројеката за град и Соколац.

Вољели би и било би лијепо, да ОЦ Јахорина у своје планове о прстену око Дрине укључи Соколац и Романију, да искажу интерес за Соколовград и Парк шуму Талине.

Морам овдје са вама да подијелим и нешто о чему нисам говорио, а таква је тема па сматрам да је моменат. Ми поред свих недаћа и проблема имамо овдје још један специфичан, наиме неки људи у нашој општини не желе напредак и градњу, због сујета, личних интереса и томе слично.

Соколачки СНСД покушава стопирати развој наше општине

Све гарнитуре СНСД-а у Сокоцу приликом одлазака у Бању Луку радиле су и раде исто, моле да се средства не дају Сокоцу. Да се стопирају планови и обуставе пројекти. Ово ми је лично причао један високи функционер ове странке у Бањој Луци. Када оду у институције Српске њихове ријечи су: „Ако дате Цицку да прави „Соколовград“ на Равној Романији ми никада нећемо побједити у Сокоцу.“

Тако је и данас, данас говоре и против Градске куће и против свега другог. Тако отворено обмањују да су они ријешили питање треће траке. Да би нама стигао одговор од путева свега пар дана након помпезног фотографисања.

Да је ово о чему говорим истинито потврђује и оно што су написали на својој Фејсбук страници:

„У условима када је потребно ријешавати наведене ургентне проблеме, Начелник Општине планира улагање од 7 милиона КМ у пројекат “Градска кућа”, рачунајући при томе на подршку институција Републике Српске.

С тим у вези, подсјећамо грађане да је приликом недавне посјете Сокоцу српски члан Предсједништва БиХ и предсједник СНСД-а, господин Милорад Додик истакао да Република Српска није планирала средства за такав вид улагања.“

Ово је јасан показатељ колико је овој господи стало до Сокоца, његове изградње и напретка. Па и поред овога, односно упркос оваквим ставовима, ми ћемо изградити Градску кућу, јер градњу подржавају наши суграђани и јер је то у најбољем интересу свих нас у Сокоцу и Источном Сарајеву.

Начелник општине Соколац
Милован Бјелица