Драги наши читаоци,

Почетак овогодишњег марта обесмислиле су новоформиране Вибер групе с циљем наметања новог поимања обиљежавања 8. марта, заборављајући да би се тај дан требало присјетити економских, политичких и друштвених достигнућа свих жена свијета. Празник је установљен у част онима које су баш тог датума, прије више од једног вијека, смогле снаге да организују масовне протесте тражећи боље услове рада и повећање плата. Клара Цеткин и хиљаде мученица које су рађале у шталама и радиле у фабрикама третиране као робови, нису се бориле и избориле да би данас жене правиле пародију купујући другим женама непотребне поклоне, који мјерени материјалним имају неку вриједност. Свака образована жена (она која има образ, невезано за школску спрему), настоји да својим радом обезбиједи средства којима ће приуштити себи оно што жели; да ли је то накит, парфем, торба или марама довољно је интелектуално способна да одлучи. Да ли задовољавање основних животних потреба или испуњење жеља остварује платом зарађеном у предузећу или продајом млијека, јаја и вунених чарапа њена је одлука или морање. А ако за Дан жена добије ручно рађену честитку за коју је потребно уложити рад, вријеме, знање и емоције, којом јој њено или туђе дијете покаже да је битна у његовом животу, а близак мушкарац поклони цвијет да измами осмијех и уљепша дан, зна да је вољена и битна. Да би дјеца знала како да искажу љубав, учимо их од рођења. Родитељи, васпитачи, учитељи дају свој допринос у формирању личности. Док су мали помажемо им, а када то једног дана учине сами, па још кријући са горућом жељом да вас изненаде, знате да су постали мали људи. Зашто данашње супер маме желе да све то обесмисле? Зашто купују скупе поклоне у име своје дјеце о којима она ништа не знају? Зашто им на нејака леђа товаре непотребне обавезе чије бреме неће бити лако носити? Како ће се за пар година осјећати тек стасали младић коме за 8. март треба цијела плата или банковна позајмица да купи скупе поклоне мајци, сестрама, бакама, теткама, дјевојци, другарицама, колегиницама, шефици? Да их несвјесно понизи нечим што им се не допада, а оне ће се добродушне, какве јесу, лажно одушевљавати и захваљивати да не увриједе дародавца. Оне мање емпатичне и више одлучне ће непотребне поклоне прослиједити или бацити. Ако се настави ово помодарство могло би натјерати жене које знају своја права, да се побуне против обиљежавања празника који још увијек има своју драж као мало другачији дан када се лијепо уреде и осјећају посебно.

Давно је било када сам први пут прочитала ријечи Душка Радовића: „Стиже прољеће, жао ми је свих оних којима то није важно.“ И ове године, једног хладног мартовског дана стигло је прољеће, у трену када сам схватила да су његове ријечи настале у времену и за вријеме које више не постоји.

Четврт вијека након највећег егзодуса на овим просторима, уз посјете званичних делегација присјетили смо се патњи и херојства српског народа (стр. 5), а они који су своје најближе, напаћену душу и рањено срце заувијек оставили на Малом Зејтинлику, док су живи, обилазиће њихове вјечне куће (стр.14).

Поред великих сњежних падавина, ниских температура и завијања сјеверца, март нам је донио новo бреме. Проценат позитивних приликом сваког тестирања био је већи од 50% , што је општину Соколац довело у сами врх дневних извјештаја са највећим бројем позитивних случајева на вирус корона у односу на број становника (стр.7).

Најстрашнијој болести данашњице, која уништава љубав, емпатију, вјеру и доброту још имамо снаге да се одупремо (стр. 20). О свему битном што је у нашој средини обиљежило мјесец иза нас, у коме је владавина короне нежељено дочекала први рођендан, читајте на страницама које су пред вама. Шта слиједи у наредном периоду, иако оптерећени изолацијама и боловањима, надам се да ћемо наставити да вас благовремено извјештавамо.

У име свих нас који смо свакодневно у служби грађана, до новог сусрета у наредном издању новина,

срдачно вас поздрављам.

Из штампе је изашао 261. број Соколачких новина, у којима доносимо прегршт информација које у обиљежиле мјесец март 2021. године.

ИЗДВАЈАМО

– ЧЕТВРТ ВИЈЕКА ОД ЕГЗОДУСА САРАЈЕВСКИХ СРБА – Највећи чин патриотизма и љубави према свом народу

– ОДРЖАНА ПРВА ВАНРЕДНА СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ СОКОЛАЦ – ИЗАБРАНИ ОДБОРНИЦИ ЗА СКУПШТИНУ ГРАДА ИС

– Градоначелник ИС Љубиша Ћосић у обиласку градских општина – Сарадња за добробит свих грађана

– Општина Соколац тражи од Владе прекид уговора са „Хамдо групом“ – БЈЕЛИЦА: Хитно спријечити сценарио „Нове Романије“

ИЗ ПРВЕ РУКЕ

– Заштита менталног здравља особа које су доживјеле насиље

ПРИВРЕДА

– У сусрет 25.рођендану компаније „Оногошт“ – ИНТЕРЕС КУПАЦА ИСПРЕД СВЕГА

ДРУШТВО

– Пројекат „Међугенерацијска солидарност важан фактор“

– УДРУЖЕЊЕ „МАЈКА И ДИЈЕТЕ“ – Већа права за мајке са четворо и више дјеце

-Обиљежен 8. март – МАЛИШАНИ УЧЕ О ВАЖНОЈ УЛОЗИ ЖЕНЕ У ДРУШТВУ

-УГ „Свети Василије Острошки“ поново одржало лекцију из хуманости

РАЗГОВОР С ПОВОДОМ

– У рубрици РАЗГОВОР С ПОВОДОМ угостили смо свестране умјетнике Огњена Окановића и Бојана Ивковића

ПРОЧИТАЈТЕ И РУБРИКЕ

Из школских клупа, Књижевни кутак, Религијске теме, Спорт, Кулинарске мајсторије, Разонода…

Соколачке новине 261. број можете купити по цијени од 2 КМ у свим продајним објектима штампе у граду.

Рођена 13.јула 1970. године у Београду. По занимању дипл.економиста. Након првог запослења у „Радио Романији“ 1997. год. на мјесту спикер-водитељ програма, искуство стицала на разним пословима у више медијских кућа. Преко „Радија Источно Сарајево“, ТВ БН, ТВ Пинк БХ, Радија „Соколац“ и „Инфо центра“, на позицијама од меркетинг менаџера до директора.