Фото: Бојан Д.Тошић

У Спортској дворани у Сокоцу данас је почела имунизација лица старијих од 65 година која су изразила заинтересованост за овај вид заштите. Директор Дома здравља „Др Љубомир Ћеранић“ Адријана Станар објаснила је да се за имунизацију пријавило око 800 лица из ове категорије становништва.

– Добили смо 90 вакцина произвођача „астра зенека“ којом радимо имунизацију становника старијих од 65 година. Процедуре и препоруке Института за јавно здравство су јасне, ми их поштујемо и спремни смо и за случај неких озбиљнијих испорука вакцина. Процијенили смо да би са шест тимова и адекватним простором за један дан могли вакцинисати око 1.000 лица. У том случају би могли једноставно и у што краћем периоду имунизовати већи број лица што и јесте главни циљ јер је интересовање за вакцинацију у нашој локалној заједници велико, рекла је Станар, и додала да би током седмице требали добити још 50 вакцина.

Фото: Бојан Д.Тошић

Докторица Станар је навела да се након имунизације могу јавити реакције у виду повишене тјелесне температуре, грознице, малаксалости, болова у мишићима и костима, као и код других вакцина, те нагласила да се особе које су вакцинисане и даље морају придржавати превентивних мјера заштите.

Након прве вакцине потребно је проводити све хигијенско-епидемиолошке мјере и строго се чувати, као и 4-5 недјеља након ревакцинације, док се не створе антитијела. То је вријеме када је имуни систем пољуљан вакцином и у ком пацијенти нису у потпуности заштићени од вируса, рекла је Станар.

Сокочанин Томислав Кравић који је међу првима примио вакцину рекао је да имунизацију препоручује ради сигурности свог здравља али и здравља цијеле породице, те поручио суграђанима да се вакцинишу уколикоза то имају прилику.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је новинарима да је један број грађана који имају двојно држављанство имунизован у Србији, те да је по његовој процјени до сада вакцинисано око 400 лица.

Фото: Бојан Д.Тошић

– Руководство наше локалне заједнице се максимално укључило како би се што већи број становништва одазвао вакцинацији, што је дало резултате. Службе општине Соколац укључиле су се и помажу тимовима Дома здравља како би се вакцинација што успјешније обавила. У наредних пар седмица очекујемо још око 1.000 вакцина, чиме би завршили имунизацију лица старијих од 65 година, рекао је Бјелица.

Имунизација представља кључну здравствену услугу која штити осјетљиве особе од болести које се могу спријечити вакцинацијом. Правовременим провођењем имунизације смањује се могућност избијања епидемије болести које се могу спријечити вакцинацијом, а вакцинација не само да спашава људске животе већ захтијева и мање ресурса него одговор на епидемију, а уједно помаже и у растерећењу здравственог система који је услијед пандемије већ изложен притиску.