Фото: Shutterstock

Као што је и најављено, на бензинским пумпама широм Српске дошло је до благог пада цијена горива.

Да ли су дистрибутери у малопродаји и велепродаји своје апетите прилагодили Уредби о одређивању марже, требало би да буде познато ускоро, јер она на снагу ступа данас, што значи да инспектори већ могу почети с контролом њене примјене.

Док се очекује епилог ових контрола, званично нам је потврђено да су сви трговци већ срезали своје цјеновнике, а разлог је, како тврде, пад набавних цијена.

Сви дистрибутери нафтних деривата на бензинским пумпама су смањили малопродајне цијене у просјеку за три до пет фенинга у задњих 20 дана. Почетак априла показује стабилан период што се тиче цијена, јер се биљежи стагнација улазних цијена, односно набавних из рафинерија и осталих извора снабдијевања – рекао је за „Независне новине“ Драган Тришић, предсједавајући Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске.

Судећи према доступним информацијама, пумпаџије у Српској у наредним данима не намјеравају додатно снизити цијене горива.

– Прогноза је даља стагнација цијена, неће се битно мијењати малопродајне цијене на бензинским пумпама на тржишту Републке Српске. Ово није случај у регији Бијељина, јер тамо у задњих седам дана имамо дампинг цијене од неких дистрибутера (1,79 КМ), што је на граници рентабилности и продаја горива без бизнис логике – истакао је Тришић.

Душко Р. из Бањалуке каже да велике своте новца сваког мјесеца троши на гориво те да би му и те како добродошло додатно појефтињење.

– На власницима бензинских пумпи је велика одговорност, јер њихове цијене утичу на цијене свега онога што купујемо у трговинама. Поготово би с потрошачима требало да се солидаришу у ово тешко вријеме, када нам је свака марка битна – истиче овај возач.

Према подацима Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске, тренутне цијене у малопродаји у Српској крећу се од 1,89 до 1,99 КМ за БМБ95 те 1,89 до 1,99 КМ за ЕД5. Цијене у Српској су и даље ниже у односу на ФБиХ.

Влада Републике Српске недавно је донијела Уредбу о одређивању марже која се примјењује приликом формирања цијена нафтних деривата.

Овом уредбом се трговцима на велико нафтним дериватима прописује максимална велепродајна маржа у апсолутном износу од 0,06 КМ по литру деривата, док се трговцима на мало прописује максимална малопродајна маржа у апсолутном износу од 0,25 КМ по литру деривата.

Претходно је федерална влада донијела одлуку којом је за нафтне деривате утврдила максималне висине маржи у трговини (калкулативне цијене). Максимална маржа за трговину на велико такође је прописана у износу од 0,06 КМ по литру деривата, а на мало од 0,25 КМ по литру.