На списку здравих намирница суверено влада поврће које обилује хранљивим састојцима, а у себи крију бројна љековита својства!

Због ниског садржаја масти и калорија, а високог садржаја витамина и минерала поврће има одлична антиоксидативна својства која наш организам штите од болести и јачају нам имунитет. Такође, због садржаја влакана апсорбују вишак воде и подстичу рад система за варење.

Најпопуларније и најчешће конзумирано зелено лиснато поврће није и најздравије. Стручњаци препоручују три најздравије врсте зеленог лиснатог поврћа, које свакако заслужују своје мјесто на тањиру.

Тамно лиснато поврће садржи бројне витамине, којих нема у воћу, а за њихов унос суплементима потребно је много таблетица!

Шпинат

Ово поврће је богат извор жељеза, калцијума и великог броја витамина. Једна од најважнијих карактеристика шпината је та што се ефикасно бори против рака простате, најефикасније од свих осталих врста зеленог лиснатог поврћа. Ако се шпинат конзумира кухан, препоручује се да кухање не траје дуже од једног минута, како би се задржала сва љековита својства ове биљке. Одличан је и сиров, у облику салате.

Блитва

Блитва је једна од најздравијих врста лиснатог поврћа, а већини људи је и укусна. Одличан је извор витамина А и Ц. Богата је жељезом и влакнима. Научници су доказали да блитва штити здравље срца, очију, систем за варење и смањује учесталост главобоља. Блитву треба кухати три до пет минута како не би изгубила своја љековита својства.

Кељ

Богат је витаминима А, Ц, К и Б6. Такође је одличан извор магнезијума и калцијума. Његова антиоксидативна својства смањују ниво слободних радикала у тијелу и смањују ризик од настанка разних болести, укључујући и неке врсте рака. Кељ ће снизити ниво лошег холестерола и смањити ризик од кардиоваскуларних болести и штитити здравље ваших очију.